ПИСМО ЕПИСКОПА ТЕОДОСИЈА: Подела КиМ води у нови егзодус Срба

0

Београд — Епископ рашко-призренски Теодосије сматра да би подела Косова довела до масовног исељавања Срба с југа КиМ и страдања вековне духовне и културне баштине.

Владика је, у отвореном писму, истакао да су све учесталије изјаве политичара из Београда и Приштине о територијалној подели Косова неодговорне и да изазивају страх код српског становништва. Што би, према његовом мишљењу доволо до новог егзодуса Срба.

Он је, апелујући на представнике власти у Београду и Приштини, а посебно међународну заједницу, истакао да су у Епархији дубоко забринути због све чешћих “политички и морално неодговорних изјава политичара” са обе стране који говоре о „коначном решењу“ у контексту „територијалне поделе“ и „разграничења Срба и Албанаца, те да оне код српског народа изазивају забринутост и неспокојство.

“Да ли то значи да ћемо доћи у ситуацију да већина косовско-метохијских Срба који живе јужно од реке Ибра треба да се исели из својих домова и напусти своје најважније светиње – Пећку Патријаршију, Дечане, Грачаницу, Призрен?”“, упитао је он.

Владика сматра да овакав принцип, који је довео до страдања многих невиних људи током ратова у распаду бивше Југославије 90-тих година, представља континуирану претњу миру и стабилности, и то не само у региону Западног Балкана.

Такво решење, указује, би створило додатни преседан “за нове сепаратизме у Европи и широм света и довео до читаве ланчане реакције крвопролића, страдања и протеривања цивилног становништва, само зато што би се, након договора политичара, многи нашли на „погрешној страни“ линије разграничења”.

Владика је апеловао на политичаре, како у Београду тако и у Приштини, на међународне посреднике у дијалогу и друге званичнике да се решавање свих питања на Косову и Метохији мора и сме тражити само у функцији очувања мира, сигурности свих грађана, посебно невећинских етничких и верских заједница, очувању њихове духовне и културне баштине, историјског идентитета, људских и верских слобода.

Позивање на поделу, према његовим речима, занемарује читав низ суштински важних питања као што су: слобода повратка расељених, решавање питања несталих, заштита имовинских права, обезбеђивање адекватног здравства и школства, верских и људских права, која морају бити гарантована и на нивоу закона, али и сваког договора који буде постигнут.

Владика наглашава да овакав став не значи позив на “замрзнути конфликт”, јер је СПЦ против сваког конфликта.

“Ово је позив пре свега на одговоран и транспарентан наставак дијалога, који треба да се врати у оквире који ће бити у функцији стабилности региона и европског континента и у складу са свим релевантним међународним повељама и стандардима, међу којима је посебно важна Резолуција УН 1244 ”, написао је епископ Теодосије.

Он је поновио да би размена територија довела до масовног исељавања цивилног становништва, страдања вековима старе духовне и културне баштине српског народа и нанела би ненадокнадиву штету свима, те упитао да ли постоје они који би имали историјске и моралне ,,храбрости“ да доведу до егзодуса и несреће десетина хиљада невиних људи.

Владика је указао да учестале изјаве преко медија већ доводе до тога да се све више више Срба одлучује на продају своје имовине, уместо да се охрабре да опстану на својим огњиштима.

“Посебно апелујем на међународне представнике на Косову и Метохији и широм света да јасно и недвосмислено заштите све оне који су опредељени да овде живе и да не дозволе таква решења која би довела до њиховог егзодуса, већ да више учине на заштити њихових права”, истакао је он.

Taнјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*