Pjongjang: Vojni sukob sa nama vodiće SAD do samouništenja

0

Severna Koreja je zapretila Sjedinjenim Državama da ne vrše pritisak na Pjongjang, jer će vojni sukob sa tom zemljom „neizbežno dovesti SAD do samouništenja“, objavljeno je u zvaničnom listu severnokorejske vlade „Minju Čoson“ („Demokratska Koreja“).

Američka predsednička administracija se „priprema za provokativne i opasne vojne korake“, koristeći se tvrdnjom da lansiranje interkontinentalne balističke rakete „hvasong 14“, koje je Severna Koreja izvela 4. jula, predstavlja svetsku pretnju, navodi se u tekstu, prenosi Tas.

List upozorava da Severna Koreja sada poseduje sposobnosti za izvođenje moćnog kontranapada koji će „pretvoriti SAD u gomilu pepela“.

Kako se navodi, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa preuzela vlast, doba „strateškog strpljenja“ sa Severnom Korejom je završeno i Vašington je pokrenuo aktivne međunarodne kampanje radi povećanja pritiska na Pjongjang zbog raketnih i nuklearnih testova te zemlje.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je prošle nedelje Savetu bezbednosti da je Vašington spreman da koristi „svoje pune sposobnosti“ kako bi se odbranio i kako bi odbranio svoje saveznike od pretnje koja dolazi od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Međutim, ona nije napomenula da bi SAD mogle da upotrebe vojnu silu u slučaju nužde, navodi agencija.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*