Племенитост на делу: Студент Јован Милић новцем од награде опремио 19. сиромашних ђака

0

Уместо да 1.000 евра освојених на такмичењу из економије уложи у путовања или гардеробу, студент Јован Милић (20) обрадовао је сиромашну децу.

Јован, студент друге године Машинског факултета у Нишу, купио је школски прибор и слаткише за 19 ђака из сиромашних породица.

– Желео сам да награду дам за развој образовања, да тим младим људима који су у тешкој материјалној ситуацији олакшам почетак школске године. Некада су моји родитељи опремали три ђака за школу, па из прве руке знам колико је то тешко, знајући колико су скупе књиге, свеске, школски прибор – каже Јован.

Он додаје да ни секунду није размишљао да награду задржи.

– Пуно ми је срце. Диван је осећај када можете некоме да помогнете – каже он.

Његов долазак у породицу Миливојевић изазвао је неописиву срећу петоро школараца јер су неколико дана пред полазак у школу добили све што име је потребно.

Миодраг (14) који полази у осми разред и Милидар (11) који ће креће у пети разред добили су ранчеве јер нису имали у чему да носе књиге у школу. Миљана (12) и и Милунка (9), које полазе у шести и трећи разред, добиле су ранчеве за патике за фискултуру, а мали Момчило (7) који креће у први разред „нотатон“ за музичко васпитање.

Сва деца уз то су од Јована добила свеске, оловке, фломастере, лењире, темпере и други прибор. И гомилу, слаткиша. Донео је Јован и нешто хране и кућне хемије да родитељима Драгиши и Маријоли олакша барем један месец.

– Све нам се допада, а највише Јованова хуманост. Желимо му од срца да освоји још 101 награду. Надамо се да ћемо једног дана и ми бити у прилици да освајамо награде и помогнемо на тај начин некој деци – каже Миљана.

Јован се на лицу места уверио да је помоћ стигла у праве руке.

– Одушевила су ме деца из породице Миливојевић јер су фина, културна, лепо васпитана, па би многа деца из имућнијих кућа могла да им завиде. Било би лепо када би им неко помогао да купе дрва за огрев – каже Јован.

Ова породица живи од 20.300 динара социјалне помоћи.

– Помоћ нам је дошла у правом тренутку. Сада треба спремити змницу, набавити одећу и обућу за школу, прибор и књиге које су прескупе. А тек када све то мора да се обезбеди за петоро ђака! Били смо очајни, али нас је Јован све бескрајно обрадовао и на томе смо му вечно захвални – каже Маријола.

Јован Милић је добитник награде 11. јануар, највишег нишког градског признања које му је припало 2013. године када је имао непуних 18 година, због изузетних резултата на ранијим пројектима и популаризације града. а ове године добио је и Светосавску награду Министарства просвете Србије.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*