Пленковић: Референдум у РС претња стабилности БиХ

0

Председник ХДЗ-а и кандидат за премијера Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да референдум који је у Републици Српској планиран за 25. септембар о Дану Републике Српске претња стабилности БиХ.

Андреј Пленковић је најавио, наиме, да ће се у случају да његова странка формира нову владу након избора 11. септембара, у Хрватском сабору одлучно залагати за подршку Босни и Херцеговини на њеном европском путу.

„Референдум о обележавању дана РС претња је целовитости и суверености БиХ, чему се најоштрије противим“, рекао је Пленковић у интервјуу за сарајевски Дневни аваз.

Председник ХДЗ-а сматра да тим поступком који представља јасно кршење Дејтонског споразума вођство РС шаље поруку дестабилизације и то управо у тренутку када се очекује да БиХ оствари напредак на путу ка чланству у Европској унији.

Пленковић је позвао све у БиХ да раде на смиривању напетости и у први план ставе стабилност земље.

„Хрватска ће помно пратити даљи развој ове ситуације и штитити права Хрвата као конститутивног народа као и територијалну целовитост и функционалност БиХ“, најавио је кандидат за будућег хрватског премијера.

Пленковић је још једном као увредљиве описао изјаве свог конкурента и председника СДП-а Зорана Милановића о БиХ, рекавши да су недостојне онога ко претендује да буде на челу хрватске владе.

„Таквим изјавама Милановић чини штету у односима Хрватске с БиХ и земљама у суседству“, казао је Пленковић додајући да, уколико постане нови хрватски премијер, намерава да се односи према БиХ с поштовањем и да осигура да Хрватска тој земљи буде најјачи савезник на европском путу.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*