Плотуни и мигови на небу, почела „Слобода 2017“

0

На аеродрому у Батајници поводом Дана ослобођења Београда почела је војна вежба „Слобода 2017“.

Свечаност је почела интонирањем химне, а затим је председнику Србије Александру Вучићу предат рапорт који је извршио смотру Гарде Војске Србије.

На вежби ће бити представљана најбоља опрема и оперативне способност Војске Србије.

На почетку војне вежбе припадници Војске Србије приказали су како изгледа спасавање пилота чија је летелица оборена, као и спасавање талаца у авиону током талачке кризе.
Присуствује највише државно и војно руководство Србије, руски министар одбране Сергеј Шојгу, председник Републике Српске Милорад Додик и представници дипломатског кора.

Грађани ће на приказу моћи да виде више од 2.200 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 130 различитих возила, 30 авиона и хеликоптера и нове војнике опремљене по концепту „1.500“, као и нове „мигове 29“.
Војска Србије ће представити и „Пројекат 1500“ – елитну јединицу састављену од најбољих војника, наоружаних најмодернијим оружјем.

Летеће око 30 хеликоптера и авиона, међу којима и авиони „орао“, „ласта“, хеликоптери „газела“, „ХТ-40“, „ХТ-49“, као и „мигови 29“, а део 29 – ки ће бити изложен на писти.

Руска акро-група „Стрижи“ ће извести први наступ са посебним програмом ван Русије.

Програм ће трајати до 14 часова.

Обележавање Дана ослобођења Београда почело је у четвртак Меморијалним маршем „Kораком слободе“, у којем су учествовали оркестри Војске Србије и МУП-а, представници Субнора, функционери Града Београда и грађани који су на постављеним пунктовима могли да погледају сценске приказе борби за ослобођење Београда.

Марш је почео код Споменика обешеним родољубима на Теразијама и завршио на Тргу Републике где је одржан концерт „По шумама и горама“ оркестра Министарства одбране „Станислав Бинички“ са традиционалним песмама из Другог светског рата.

Ове године обележава се 73. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

После вишедневних тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије уз помоћ совјетских савезника ослободили су Београд 20. октобра 1944. године.

Тиме је окончана четворогодишња окупација града током које је страдао велики број људи, док је град претрпео велика разарања.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*