Plotuni i migovi na nebu, počela „Sloboda 2017“

0

Na aerodromu u Batajnici povodom Dana oslobođenja Beograda počela je vojna vežba „Sloboda 2017“.

Svečanost je počela intoniranjem himne, a zatim je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predat raport koji je izvršio smotru Garde Vojske Srbije.

Na vežbi će biti predstavljana najbolja oprema i operativne sposobnost Vojske Srbije.

Na početku vojne vežbe pripadnici Vojske Srbije prikazali su kako izgleda spasavanje pilota čija je letelica oborena, kao i spasavanje talaca u avionu tokom talačke krize.
Prisustvuje najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici diplomatskog kora.

Građani će na prikazu moći da vide više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu „1.500“, kao i nove „migove 29“.
Vojska Srbije će predstaviti i „Projekat 1500“ – elitnu jedinicu sastavljenu od najboljih vojnika, naoružanih najmodernijim oružjem.

Leteće oko 30 helikoptera i aviona, među kojima i avioni „orao“, „lasta“, helikopteri „gazela“, „HT-40“, „HT-49“, kao i „migovi 29“, a deo 29 – ki će biti izložen na pisti.

Ruska akro-grupa „Striži“ će izvesti prvi nastup sa posebnim programom van Rusije.

Program će trajati do 14 časova.

Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda počelo je u četvrtak Memorijalnim maršem „Korakom slobode“, u kojem su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, funkcioneri Grada Beograda i građani koji su na postavljenim punktovima mogli da pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda.

Marš je počeo kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama i završio na Trgu Republike gde je održan koncert „Po šumama i gorama“ orkestra Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa tradicionalnim pesmama iz Drugog svetskog rata.

Ove godine obeležava se 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Posle višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Time je okončana četvorogodišnja okupacija grada tokom koje je stradao veliki broj ljudi, dok je grad pretrpeo velika razaranja.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*