По ХРТ-у: БиХ је чланица ЕУ

0

У „Дневнику“ ХРТ направљена је грешка приликом извештавања о Резолуцији УН о одлуци председника САД Доналда Трампа да Јерусалим прогласи престоницом Израела

У опширном образлагању о изостанку хрватског гласа за резолуцију којом се Америку позива на одустајање од Трампове одлуке, на хрватској Радио-телевизији набројане су „чланице“ Европске уније које су биле суздржане приликом гласања. Међу њима су навели и Босну и Херцеговину, иако она то није.

То образложење с грешком је и илустровано графиком која приказује карту на којој су обојене „чланице“ Европске уније. Обојена је и Босну и Херцеговину.

„Међу чланицама ЕУ-а, седам је земаља било суздржано. Хрватска, Чешка, Пољска, Мађарска, Литванија, Румунија и БиХ“, појаснили су.

БиХ је била суздржана током гласања у УН, али свеједно није део Европске уније, наглашава загребачки портал „Индекс“.

Подсетимо, Генерална скупштина Уједињених нација је убедљивом већином изгласала резолуцију којом се америчка администрација индиректно позива да повуче одлуку о признању Јерусалима као главног града Израела. Међу 128 држава које су биле за нашле су се четири сталне чланице Савета безбедности, Кина, Русија, Француска и Велика Британија, али и Немачка, Србија, Словенија, Македонија, Црна Гора, Албанија&хеллип; Против је, осим САД и Израела, гласало још седам земаља, 35 их је било уздржано, а 21 није учествовала.

rtvbn.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*