ПОБУНА РАДНИЦА „Радимо по 12 сати, живимо на таблетама ЗА СМИРЕЊЕ

0

Раднице словеначке „Фори таxстиле серб доо“ из Kрагујевца, некадашње „Застава тапацирнице“, њих 230 побуниле су се против услова рада у тој компанији.
Kако се тврди у саопштењу Градског одбора Самосталног синдиката, радници иако раде по 12 сати на дан имају зараде су једнаке минималној. Међутим, саопштење којим негирају ове наводе потписали су представници управе предузећа, Одбора Самосталног синдиката и Синдикат „Независност“ наводећи да те тврдње „нису дате од стране репрезентативних синдиката код послодавца који су упознати са стварним правима запослених.“

Градски одбор Самосталног синдиката тврди да су запослене одбиле да раде прековремено „иако је руководство наредило да прва смена ради од 6-18 часова, а друга смена од 18-6 часова ујутру“.

„Друга смена радница дошла је у 14 часова у фабрику, четири сата пре одређеног термина, инсистирајући на осмочасовном радном времену. Раднице из прве смене помериле су се са својих радних места, а њихова места заузеле су раднице из друге смене, које су радиле до 22 сата и потом отишле својим кућама“, наводи се у саопштењу и додаје да је потом уследио притисак на раднице и претње отказима.

Милена Белошевић, једна од радница која је желела да јавно проговори, наводи да 10 година ради у фабрици, али да никада није било теже.

– Некада смо зарађивале око 45.000 динара, а радиле смо нормално, осам сати. Сада су смене од по 12 сати, а плате су око 23.000 динара. Није лако да се ради од шест поподне до шест ујутру. Радимо и викендом, и празницима. Некада се смена заврши у два сата изјутра, па немамо превоз до кућа, а ни пара за такси. Kолегинице су, као и ја, на таблетама за смирење. Поставили су такве норме да не можемо физички да их постигнемо, па нам на основу тога смањују плате. Уз то, синдикалци из предузећа су нас издали и уместо да нас штите, они се слажу са пословодством. Нећемо стати, и борићемо се за своја права – прича Милена Белошевић.
Југослав Ристић, председник Градског одбора Самосталног синдиката, сматра да је недопустиво је да неко ради изван времена које је закон регулисао, и да за то добије минималну зараду.

– То је понижавање достојанства. Држава треба да штити законе, а не послодавце. Треба да стоји иза својих радника, као све своје грађане – изјавио је Ристић.
С друге стране, руководство каже да компанија свим запосленима пружа „пођеднако право на рад у складу са законом, да их поштује, да запослени имају безбедне и здраве услове за рад, заштиту на раду, ограничено радно време, право на одморе, накнаду за рад“.

Управа је саопштила да се рад у трајању дужем од прописаног радног времена организује у складу са Законом о раду, и да су нормативи рада установљени и одређени од стране купаца, а по важећим светским стандардима у текстилној индустрији. Наведено је и да је ноћни рад вреднован сагласно Закону о раду, а обезбеђена је исхрана у току рада у просторијама кантине, те послодавац зато не исплаћује накнаду трошкова за топли оброк.

Они оцењују да су наводи Савеза самосталних синдиката Kрагујевац дати „искључиво с циљем да дестабилишу нормално одвијање процеса рада код послодавца, отежају пословање, а крајњи циљ да 438 породица остане без посла и сигурне месечне зараде“.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*