Почаст обешеним родољубима на Теразијама: Обележно 75 година злочина над цивилима

0

Kод споменика обешеним родољубима на београдском тргу Теразије данас су положени венци и одата пошта страдалима, поводом 75. годишњице злочина над цивилима у Другом светском рату.

Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је истакао да Србија неће дозволити ревизију историје и да буду заборављени злочини над српским народом.

Он је рекао и да је 75 година премало времена да би тај велики злочин био заборављен и да би се измешале историјске улоге „да се више не би знало ко је жртва а ко џелат“.

„Нећемо дозволити да се и један злочин који је учињен нашем народу заборави и релативизује и гурне негде у страну“, рекао је Вулин додавши да из догађаја у прошлости извлачимо поуку за будућност.

Он је рекао и да је Србија поносна на држање свог народа током ратова и да српски народ никада није изабрао погрешну страну.

„Поносни смо на држање хероја који су увек знали да је слобода вреднија од живота.Српски народ никада није изабрао погрешну страну, никада није угрозио ничију другу слободу али је био спреман да брани своју“, рекао је Вулин.

На Споменик страдалима венце и цвеће су положили заменик градоначелник Београда Андреј Младеновић, представници удружења која негују ослободилачке традиције и грађани.

На Теразијама 17. августа 1941. године окупатор је обесио на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

Тада су убијени радник Јован Јанковић, замљорадници Ратко Јевић и Велимир Јовановић, радник Светислав Милин и ученик Милорад Покрајац.

У спомен на суграђане, град Београд је на Теразијама код Игумановљеве палате, 1983. поставио Споменик обешеним родољубима, дело академског вајара Николе Јанковића.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*