Почековина: Милош обнавља кућу од блата, а помажу му волонтери из целог света

0

Милош Вукчевић (38) из Београда одлучио је да се посвети породичном имању у Расинском округу, где обнавља кућу, узгаја воће и прави ракију.

Милош Вукчевић (38) из Београда је економиста за маркетинг, који је осим у нашој земљи, радио и на Малти. Након свега, одлучио је да производи воће и ракију, а своје место пронашао је на породичном имању у једном од најстаријих села у Расинском округу – Почековини, крај Трстеника. Овде се налази и стара кућа у српском стилу, направљена пре око 120 година, коју је Милош решио да обнови. Његов прадеда у њој је живео до 1984. године. Милош овде борави од априла до зимских дана.

Земљани под, одлична излоација, а највећи потрошач – сијалица
У овој старој кући под је земљани и прекривен је поњавама од конопље. Зидови су од блата и плеве, а извор воде је у дворишту. Спава се на сламарицама на креветима, које су пуњене листовима кукуруза. У соби се налазе једна пећ и један дрвени сто. Изолација је одлична – лети је пријатно, а зими се лако загреје. Интерента и телевизије нема, а највећи потрошач струје је сијалица. Храна се припрема на шпорету на дрва. Ускоро ће бити направљено купатило – туш за који се вода греје на дрва.

У обнови помажу волонтери из целог света
Милош је сазнао за сајт Wорк аwаy, на ком око 35.000 домаћина из 170 земаља нуди волонтирање за смештај и културолошку размену. Kада је написао да му је потребна помоћ, странци су почели да се јављају и да долазе у Почековину. Било је Турака, Немаца, Бразилаца, Француза, Руса.

Допали су им се мој начин живота и рада, односно нова димензија живота, да из једног уређеног система одете у други, у којем немате ни интернет ни услове за живот. Не могу да вам опишем искуство купања на реци, јер кад после напорног дана ускочите у Мораву, из ње изађете потпуно регенерисани. Не постоји спа центар који може да вас поврати као река, као природа, као тај живот тамо. Почео сам да се осећам срећно и испуњено у свему томе, а затим су волонтери упознавали тај живот и давали своје препоруке“, рекао је МИлош за сајт Приче са душом и додао: „Једна девојка из Москве ми је једном рекла да после 10 година рада у канцеларији није имала прилику да види резултат свог рада, а овде је, након што је окопала башту, то одмах сазнала“.

Посао због кога се на крају дана осећате феноменално
Осим што обнавља породичну кућу, Милош је посадио воћњак са око 300 садница шљиве и дуње, па странци помажу и у овим радовима. У припреми је и органска башта. У једној просторији у кући производи и ракију од шљиве, као и посебну ракију од сувих шљива, коју је пласирао на тржиште. Његова идеја је да тај посао једним делом издржава домаћинство.

„То је такав начин живота да не осећате бриге, да не размишљате о томе шта ће сутра бити, да радите физичке послове који вас изморе, да се дружите са људима, да не причате о политици и о тешким темама, већ о здравим темама, да се шетате, да радите на земљи и да се на крају дана осећате феноменално“, поручује Милош Вукчевић.

Агроклуб

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*