Počela izgradnja panoramske gondole na Zlatiboru

0

Izgradnja panoramske gondole na Zlatiboru počela je danas radovima na pripremi terena i izmeštanjem optičkog kabla, saopštilo je Javno preduzeće Gold gondola Zlatibor koje realizuje taj projekat.
Opština i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije su se mesecima sporili oko građevinskih dozvola i statusa zemljišta na kojem treba da se gradi gondola i dva puta je izgradnja započinjana radnim akcijama i bez dozvole.

Radove izvodi konzorcijum na čelu sa užičkim preduzećem Jedinstvo, a nadgledaće ih stručnjaci iz francuske kompanije Pomagalski.

– Prema ugovoru, obaveza francuske kompanije koja je isporučilac opreme za gondolu je da prati gradnju do njenog završetka – rekla je direktorka Gold gondole Bojana Božanić.

Dodala je da je u završnici izrada tehničke dokumentacije kojom će opština Čajetina od Ministarstva građevinarstva tražiti i građevinske dozvole za radove na ostatku trase, odnosno na početnoj stanici na Obudojevici na Zlatiboru i na međustanici kod Ribničkog jezera.

Božanić je rekla da do kraja godine očekuje dobijanje građevinske dozvole za preostale četiri faze izgradnje gondole jer je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi.

Obeležavanje početka prvih betonskih radova na trasi buduće gondole zakazano je za 21. septembar na Torniku, za kada je najavljena „velika narodna svetkovina i zabava za sve ljude dobre volje“.

– Na taj način ćemo zajedno obeležiti istorijski trenutak, prve velike pobede u poduhvatu izgradnje najduže panoramske gondole na svetu – rekla je Božanić.

Gondola će biti duga devet kilometara i vazdušnim putem će povezati centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, a izgradnja, koju finansira opština Čajetina, koštaće 13 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

*