ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ ГРАДА БЕОГРАДА – Спасовдана

0

Лутургија је почела око девет сати, а присуствују јој овогодишњи домаћин славе, градски менаџер Горан Весић, заменик градоначелника Андреја Младеновић и многобројни грађани

БЕОГРАД – Литургијом у Вазнесењеској цркви, коју служи патријарх српски Иринеј, данас је почело обележавање славе града Београда – Спасовдана.

Лутургија је почела око девет сати, а присуствују јој овогодишњи домаћин славе, градски менаџер Горан Весић, заменик градоначелника Андреја Младеновић и многобројни грађани.

Како је најављено, након литургије ће у 11.30 сати испред Вазнесењске цркве кренути Спасовданска литија током које ће бити читане три молитве.

Као део прославе Спасовдана ће у 17 сати бити одржан и свечани пријем у Старом двору.

Вазнесење је један од 10 празника посвећених Христу. Спада у покретне празнике и увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова.

У народу је празник Вазнесења Господњег познатији као Спасовдан, а колики има значај види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњовјековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349. године, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године.

Од кад је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као српску престоницу, у част обнове и напретка, Град је као своју крсну славу узео Спасовдан.

tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*