Počelo rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici

0

U severnom delu Kosovske Mitrovice počeli su radovi na ograđivanju prostora u blizini mosta na Ibru, čime je počeo da se realizuje projekat uređenja pešacke zone, kao i uklanjanja postojećeg i gradnje novog potpornog zida.

Radovi se odvijaju u skladu sa planom koji je usvojen na osnovu dogovora postignutog prošle noći.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da će potporni zid koji se nalazi u blizini mosta biti pomeren i uvučen dva metra prema pešačkoj zoni.

Rakić je u obraćanju odbornicima u Kosovskoj Mitrovici rekao da je to ono što je dogovoreno još 8. decembra i da će taj redizajnirani deo nove strukture biti u stvari zaštita pešačke zone u ulici Kralja Petra kako niko ne bi vozilom mogao da uđe u pešačku zonu.

„Ako sutra krenemo sa uklanjanjem postojeće strukture (zida) za dva dana kreće izgradnja ove nove strukture. Isto ovo rešenje su oni imali u Briselu pre dva dana, ali Priština nije htela da prihvati taj predlog želeli su da ovo reše na lokalnom nivou,“- rekao je Rakić.

Sporazumom je predvijeno da se sutra ukloni potporni zid, dok bi 7. februara počela realizacija projekta kompletnog uređenja pešačke zone oko mosta, koji je danas odobrila opština Severna Mitrovica.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas Tanjugu da sporazum koji je postignut oko mosta u Kosovskoj Mitrovici garantuje mir i stabilnost i da je situacija nakon dogovora mnogo bolja i stabilna.

To, kako je rekao, pokazuje da su vlada i premijer povukli dobre poteze u prethodnim danima, pokazali odlučnost i pokazali da nećemo tolerisati bilo kakvo nasilje, kao i eventualne pokušaje progona Srba i neku novu akciju „Oluja“.

Stefanović je istakao da je Vlada državničkim potezima i odgovorima dovela do toga da imamo sporazum koji garantuje mir i bezbednost, kao i da garantuje da će se takve situacije moći rešavati samo pregovorima i razgovorima.

Dogovorom od prošle noći stavljena je zapravo tačka na pitanje zida od 80-tak santimetara, koje je u dijalogu na visokom nivou u Briselu, dva puta u prethodnih nekoliko dana, nametnuto kao ključno, a pitanje formiranja Zajednice srpskih opština gurnuto u stranu, iako je to suština Brisleskog sporazuma i suština za Srbe, na kojem prištinska strana ne čini ništa već skoro četiri godine.

Pitanje uređenja okoline mosta, pa i zida, dogovoreno je još ranije, u konsultacijama vlade Srbije sa političkim predstavnicima Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je jutros oko 02.30 konačno i u Prištini postignut dogovor o uređenju dela oko mosta u Kosovskoj Mitrovici što je, kako je ocenio, omogućeno diplomatskom aktivnošću Vlade Srbije i premijera Aleksandara Vučića.

Đurić je rekao da Brisel nije prethodnih dana na isti način tretirao Beograd i Prištinu, istakavši da nisu svi pođednako odgovorni za eskalaciju situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

„Iza nas je duga i neprospavana noć. Naši predstavnici su oko 2.30 postigli dogovor o tome kako će biti uređen deo oko mosta, uz podršku svih nas koji smo bili uključeni. I predstavnici EU i SAD su bili prisutni“, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, Srbija je snažno stala iza predstavnika Srba i stvorili su se uslovi da se tenzije smanje.
“ Mi nismo doprinosili tenzijama, one su nastale jer Priština nije poštovala dogovoreno“, istakao je Đurić.

Najvažnije je, smatra, to što je Srbija pokazala da je uz naš narod i da neće dopustiti akte koji će napraviti destabilizaciju.

„Nakon teške noći možemo reći da smo korak bliže deeskalaciji zahvaljujući našim naporima“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Kancelarija EU na Kosovu nije znala da srpske redakcije nisu pozvane na konferenciju

Kancelarija Evropske unije na Kosovu nije znala da na konferenciju o slobodi medija, pritiscima i bezbednosti novinara na Kosovu nisu bili pozvani srpski novinari, navela je u obraćanju Udruženju novinara Srbije portparolka te kancelarije Dinka Živalj.

U dopisu upućenom UNS-u koji je potpisala Dinka Živalj navodi se da će tražiti objašnjenje od organizatora konferencije, kao i da će učiniti sve da se propusti ne ponove.

„EU jasno zahteva od svih partnera da u potpunosti poštuju sve zakone, uključujući i Zakon o upotrebi jezika“, navodi se u dopisu i dodaje da svi novinari treba da budu pozvani na dodgađaje koje podržava EU.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije protestovali su juče zato što srpske redakcije i novinari nisu bili pozvani na konferenciju „Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu“ da zajedno sa albanskim novinarima govore o slobodi medija, pritiscima i bezbednosti novinara.

Postavljena zaštitna ograda oko zida

Metalnu zaštitnu ogradu oko zida kod mosta preko Ibra u Kosovsko Mitrovici postavili su danas popodne radnici Građevinskog preduzeća „RAD“, koji izvode radove na uređenju Ulice Kralja Petra Prvog. Rakić je na sednici Skupštine Opštine rekao da će tu biti postavljeni čelični „potapajući stubići“ u pešačkoj zoni koji će biti pomereni za dva metra od mosta, ka severu. Objasnio je da će se stubićima upravljati daljinskim upravljačima koji će biti uručeni Opštini Kosovska Mitrovica, na severu. „Daljinski upravljači će biti kod onih zbog kojih su se i vodili ovi teški pregovori, a to su dežurne službe Hitne pomoći, Vatrogasna služba i policija jer će tu biti isključivo pešačka zona“ rekao je Rakić.

 

 

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*