Почео Безбедоносни форум: Еди Рама и НАТО-вци у Београду!

У Београду се одржава шести Безбедносни форум на којем ће политичари и експерата из региона и Европе разговарати о томе да ли ће демократија преживети кризу светског поретка, почео је у Београду.

0

Форум, који организују Београдски фонд за политичку изузетност, Европски покрет у Србији и Београдски центар за безбедносну политику, трајаће до петка и покушаће да кроз бројне панеле обради изазове с којима се Европа, регион и Србија суочавају, попут мигрантске кризе, Брегзита, процеса проширења ЕУ, нове безбедносне стратегије Европе…

Безбедносни форум је почео академским догађајем на тему миграције, безбедности и солидарности унутар глобалног нереда.

Академски догађај, који традиционално претходи конференцији и окупља младе и перспективне истраживаче, биће посвећен мигрантској кризи, изазовима интегрисања избеглица и поштовању људских права.

„Почињемо намерно академским догађајем, јер нам идеја дељење без промишљања нема смисла и може допринети небезбедности и да је неопходно креирати услове да се они који се баве студирањем, проучавањем узрока разговарају са онима који доносе одлуке о поступању“, рекла је директорка Београдског центра за безбедносну политику, Соња Стојановић Гајић.

Указала је да ће 12 академских истраживача, који су изабрани међу 90 на конкурсу, понудити решења за мигрантску кризу и учествовати на Форуму у дискусијама које се тичу стабилности у нашем региону и других изазова пред Европом, као што је криза демократије, али и криза поводом тога да ли Европа може јединствено да заузме став о важним питањима.

Стојановић Гајић је указала да је Форум иницијатива три организације цивилног друштва и да је предност што креирају неформални оквир за дијалог.

„Надамо се да ће бити неких пробоја у дијалогу, пре свега кроз окупљање премијера Албаније и Србије, који ће се састати најпре на Форуму и после наставити званичне разговоре. Све остало се тиче тога колико је регион спреман да се не бави само собом већ и да разговара са колегама о важним европским темама“, рекла је Стојановић Гајић.

У оквиру конференције ће бити 25 расправа са више од 100 говорника и 700 учесника, представника влада, међународних организација и цивилног друштва, међу којима су бројна значајна имена политичке и дипломатске сцене.

Централни догађај конференције ће бити дијалог о будућности албанско-српских односа и стабилности Југоисточне Европе, а у оквиру којег ће премијери Александар Вучић и Еди Рама одговарати на питања професора Универзитета Колумбија Мише Гленија.

Дискутоваће се и о демократском одговору на растући популизам и радикализацију, новој Европској стратегији безбедности, замору у процесу проширења Европске уније, решењима за политичку стабилност и изградњу институција у Југоисточној Европи, дијалогу између Београда и Приштине, односу Србије и НАТО, као и процесу дигитализације, слободи говора и јачању партнерства између државе и цивилног друштва.

На агенди ће се наћи и питања о новом путу свиле у Европи, повећања учешћа цивила у мировним мисијама, односу демократије и безбедности и улози жена у промовисању политике мира.

Тродневни Безбедносни форум биће завршен дискусијом о улози цивилног друштва у очувању демократских вредности.

Београдски безбедносни форум покренут је 2011. године и од тада је постао најпрестижнији скуп о безбедносној и спољној политици који се одржава у југоисточној Европи.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*