ПОЧЕО ИСТОРИЈСКИ РЕФЕРЕНДУМ Курди гласају за независност од Ирака

0

У провинцијама ирачког Курдистана и на спорним територијама на које полажу право и Багдад и курдске власти јутрос је почео референдум о независности.
Очекује се да ће се милиони гласача изјаснити на референдуму који је историјски значајан али не и обавезујући.

Референдум се одржава упркос противљењу Багдада и међународне заједнице. САД су упозориле да би референдум могао да дестабилизује регион у јеку борбе против Исламске држве.
Багдад се такође оштро противи референдуму и јуче је затражио да се контрола над свим аеродромима и граничним прелазима у курдским областима врати федералним властима.

Очекује се да ће већина гласача подржати независност. Исход овог референдума није обавезујући, али ће лидер Курдистана Масуд Барзани добити мандат за преговоре са Багдадом и суседним државама о осамостаљењу овог региона богатог нафтом.

– Чекали смо 100 година на овај дан. Желимо да имамо државу, уз божију помоћ. Данас је дан славља за све Курде. Уз божију помоћ, гласаћемо за Курдистан – рекао је грађанин по имену Ризгар док је стајао у реду испред једне школе у Ербилу, где се налази гласачко место.
Право гласа имају сви регистровани пунолетни гласачи, Курди и припадници осталих етничких група у областима под контролом Курда на северу Ирака.

Према подацима референдумске комисије, право гласа има 5,2 милиона гласача, укључујући оне који живе у иностранству и који су почели да гласају електронским путем прије два дана.

Питање на листићу на курдском, турском, арапском и асиријском језику гласи: „Да ли желите да Регион Курдистана и курдистанске области изван Региона постану независна држава?“

Ирак је већински шиитски али има бројне мањине међу којима су сунити, Туркмени и Курди.

Курди су доминантно становништво на југоистоку Турске, северу Сирије, северу Ирака и северозападу Ирана. Те четири области чине регион Курдистана. Ирачки део Курдистана, на северу, има аутономију од 1991.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*