Почиње кампања за интеграцију миграната у Митровици и Шиду

0

У Сремској Митровици и Шиду, заједно са још пет градова у Србији који имају велики број миграната, наредних недеља започеће локалне кампање подршке њиховој интеграцији у ове средине.

Поред све сремске комуне, ради се још и о Суботици, Београду, Нишу, Врању и Прешеву.

Организације цивилног друштва из ових градова ће заједно са локалним мрежама за подршку интеграцији избеглица организовати низ активности како би ублажили социјалну дистанцу између локалног и мигрантског становништва и указали на потребе и проблеме миграната који у овим градовима живе.

„Избеглице које су последњих година дошле са Блиског Истока, протресле су политичке системе свуда у Европи. Решење овог проблема нису ограде и враћање тих људи назад, јер нико на такав пут не креће без озбиљних и тешких разлога. Прави приступ је да заједно дођемо до решења које је прихватљиво и добро за све, за оне који су своје земље напустили и за нас који смо их у својим земљама дочекали„, рекао је Норберт Бекман Диркес, директор представништва Фондације „Kонрад Аденауер“ за Србију и Црну Гору на састанку на ком су одабраним организацијама цивилног друштва из ових градова додељена средства да реализују кампању у својим срединама.

Локалне кампање које ће се наредних месеци водити део су међународног пројекта „Градимо заједно – мониторинг и јавно заступање у локалним заједницама“ које, уз подршку Европске уније, спроводе Фондација „Kонрад Аденауер“, удружење „Атина“ и Македонско удружење правника.

Пројекат се реализује већ годину дана у Србији и у Македонији, у општинама са највећим бројем избеглица у обе земље (укупно 11 општина).

„Ми желимо да наше државе креирају услове да избеглице које то пожеле могу овде да остану и буду интегрисане у друштво. Радимо на томе да наши грађани разумеју потребе избеглица, да не пружају отпор идеји интеграције, да им кажемо да заједно можемо и треба да омогућимо да ови људи живе боље„, рекла је Александра Галоња, која руководи пројектом „Градимо заједно“.

Локалне кампање су усмерене на укључивање деце миграната у заједницу као и на заједничке активности локалног становништва и миграната, у циљу смањивања социјалне дистанце и упознавања.

Организација „Јефимија“ из Сремске Митровице спровешће кампању „Отворени хоризонти„, а Црвени крст из Шида бавиће се питањем насиља у породици у мигрантској популацији.

(С.Б.) СРЕМСKО МИТРОВАЧKИ ПОРТАЛ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*