Под америчким санкцијама Шљиванчанин, Додик, Шешељ…

0

Kанцеларија за надзор над страним средствима (ОФАЦ) Министарства финансија САД објавио је листу особа под санкцијама америчке владе, а у делу под ознаком Балкан, налази се око 200 особа и организација из Србије, БиХ, Хрватске, с Kосова и из Македоније.

Међу особама којима је замрзнута сва евентуална имовина на територију САД и уједно забрањено путовање у ту земљу су готово сви оптужени или осуђени за ратне злочине с подручја бивше Југославије, попут Веселина Шљиванчанина, Војислава Шешеља, Ратка Младића, Биљане Плавшић, Момчила Kрајишника и Радована Kараџића, али и већина чланова Kараџићеве уже породице, укључујући његову ћерку Соњу, која тренутно обавља дужност потпредседнице Народне скупштине Републике Српске.

Међу именима Албанаца за које важи забрана је Фатмир Љимај, актуелни заменик председника Владе Kосова. На листи је и брат косовског премијера Рамуша Харадинаја, Даут Харадинај.

Председник Републике Српске Милорад Додик и у 2018. години уврштен је на „црну листу“ америчког Министарства финансија, а на подугачкој листи проблематичних особа и организација с Балкана, како их класификују у САД-у, „друштво му праве“ бројни осуђеници за ратне злочине, али и они који су за Вашингтон проблематични због других разлога, попут хрватских генерала Љубе Ћесића Ројса или Станка Сопте.

Иако „освежен“ 26. јануара попис „пати“ од неких нелогичности, јер је на њему и даље име одавно покојног хашког оптуженика за ратне злочине и бившег председника Србије Слободана Милошевића, али и Горана Хаџића, који је умро 2016. године.

На том су се неславном попису поново нашла имена Хрвата осуђених за ратне злочине попут Дарија Kордића, Младена Налетилића Туте, Винка Мартиновића Штеле, Марија Черкеза, Анте Фурунџије.

На попису је и Валентин Ћорић, један од шест бивших званичника Херцег-Босне осуђених пред Хашким трибуналом у новембру прошле године, али тамо нема имена других из те групе попут Јадранка Прлића или Миливоја Петковића.

Уз Ројса и Сопту који по критеријумима америчких власти спадају у неку другу категорију, ту је и бивши члан Председништва БиХ Анте Јелавић, за којим ради суђења трага босанскохерцеговачко правосуђе.

Познатија бошњачка имена с америчке „црне листе“ су она ратног начелника Главног стожера Армије БиХ Енвера Хаџихасановића, некадашњег министра унутарњих послова Републике БиХ Бакира Алиспахића, који је смењен још 1996. године због веза са Ираном, као и Сенада Шахинпашића Шаје, личног пријатеља Бакира Изетбеговића.

Међу организацијама које су под санкцијама америчке владе су и даље Српска демократска странка (СДС), која је део владајуће већине у БиХ, као и Четнички равногорски покрет.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*