ПОД МАЧ БАТО! Вучић хапси министре и функционере садашње и бивше власти!

7

Како СИА преноси позивајући се на добро овабештене изворе,  председник Србије Александар Вучић је наредио полицији и тужилаштву да организују велику акцију против корупције, у којој ће пре краја године бити похапшено, а затим и процесуирано више од 100 крупних зверки бивших и садашње власти – министара, директора, функционера на свим нивоима власти, од државе до општина

– Међу првима на удару су Бошко Ничић, Благоје Спасовски, Драган Ђилас, Оливер Дулић, Милан Стаматовић, Братимир Васиљевић и многи други локални моћници из свих партија, кажу незванични извори, наводи СИА.

СИА тврди да је са самог врха државе стигао налог да не сме да буде заштићених и недодирљивих, без обзира на то о коме се ради. Бошко Ничић вуче репове из афере “Мазут”и “Еколошка такса”, Ђилас из афере “БусПлус” и “Мост на Ади” док се Дулић терети за више дела.-наводи се у агенцијског вести.

Формирање специјалних одељења тужилаштва за борбу против корупције било је практично зачетак битке која ће наредних месеци добити епилог, јер је много предмета већ формирано, у сарадњи МУП и тужилаштва. Иза решетака ће се тада наћи велики број оних који су државни, страначки и привредни положај искористили за малверзације и пуњење сопствених џепова.- наводи СИА.

– Многи ће се изненадити када буду видели ко ће све доћи под мач закона. Ово је дословно највећа оваква акција у протеклих 30, па и више година. Списак је дугачак и за сваког ко је на њему ради се на прикупљању необоривих доказа да су умешани у озбиљан криминал – наводи саговорник СИА.

– Није нимало случајно оно што је Вучић изговорио недавно на отвореном делу седнице главног одбора СНС. Била је то јасна порука и неким кадровима напредњака, али и свима онима са стране који су пунили џепове позивајући се на Вучића и СНС. Током договора о предстојећој акцији председник је дословце рекао: “Онај ко се позове на мене, ако је крао, први нека буде ухапшен” – Пише СИА.

Велику акцију лично ће координирати министар полиције Небојша Стефановић и републички тужилац Загорка Доловац. Договорена је нулта толеранција за све који су се огрешили о закон.

– Нико, али баш нико неће бити изузет. Почев од локалних моћника преко покварених директора до високих државних функционера, како садашњих тако и бивших – објашњава извор.

Гоати: Kоруптивне мреже су као коров, врло дуго опстају и тешко их је сасећи

Председник Транспарентности Владимир Гоати каже да треба доста времена да би се изашло зачараног круга:

– Починиоце коруптивних радњи можете лако да осујетите, али ту читаву мрежу тешко је расплести и то је проблем са којим се сваки правни систем суочава. Држава треба одлучније да реагује, није довољна само акција већ мора и свест о корупцији код грађана и запослених у државној служби да се мења.

ЧЕРУПАЊЕ ДРЖАВЕ

Адвокат Тома Фила прави поређење с догађајима од пре двадесетак година.

– Они који су се огребали о власт у време Милошевићевог режима нису вратили станове, куће и положаје, него су једноставно нестали кад је било тешко, јер више није било краве која може да се музе. То је иста позиција у којој се налази СНС и било која друга странка која је на власти – истиче Фила.

Kриминолог Златко Николић констатује да је позитивно што се лично Вучић укључио, али да је то и доказ колико је ствар озбиљна.

– Добро је што председник прво хоће да почисти своје двориште, у својој странци, а онда треба да тражи и од коалиционих партнера да то исто ураде, па ће се створити услови да се та вода прелије и на лопуже у другим странкама, које нису на власти, што би значило у целом друштву. Немам илузије да ће тиме да се реши све, али акцијом државе може да се редукује.

СИА

7 КОМЕНТАРА

  1. Објава „Ускоро пада 100 крупних зверки – бивши министри, директори…?“ да не испадне као код аласа, упецају рибу, пољубе је и пусте у истој води. Овако се дешавало протеклих година, а зашто да се замерају криминалцима, климоглавцима, тајкунима и похлепним грађанима који су с оне стране закона. Уколико којим случајем дође до хапшења мислим да ће први бити актуелни челник РТБ Бор. Он је уништио онако профитабилну и познату фирму, као што је био комбинат бакра и сада га преузимају кинези, а поменути „Соса“ треба да искија грехове, али и многи око њега. Ту ће бити као, бојим се, „ићи грлом у јагоде „.

    • Cekaj , sto se “Sose“ tice, do juce je (i dalje) preradjuje koncentrat “treceg lica“ iskljucivo nabavljenog od strane Milana Popovica poznatog pod imenom “Kralj Bakra“ ili “Severinin Bivsi“ koji je odlican drug Andreja Vucica i to ga je preradivao po nizoj ceni od realne na stetu RTB-a. Sada kada Kinezi preuzimaju, SIGURNO nece nastaviti istu politiku stetnu po RTB. Odradio je svoje, vise mu nije potreban, bice osudjen malo da se narod poraduje dok ga ubrzo ne zaboravi sto je opste poznato kod nas, zatim pusten na slobodu da i dalje uziva u stecenom bogatstvu i svojim stanovima i kompanijama sirom sveta… Sve ce mu nauditi…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*