Подгоричанин тврди да је провео пет месеци у заточеништву у Ђаковици: „Секли су ме“

0

Невладина организација ЛГБТ Форум Прогрес саопштила је са јој се обратио њихов дугогодишњи члан из Подгорице, са захтевом за пружањем правне помоћи и заштите, због тога што је, како је навео, трпео континуирано заточеништво, сексуално злостављање, изгладњавање и свакодневне претње смрћу, пишу „Вијести“.

Младић је навео да је тортуру трпео у периоду од септембра 2017. године до јануара 2018. године.

„Према наводима младића, случај почиње у септембру 2017. године, када се догодио први контакт са извесним Е. Г. са Kосова, путем друштвене мреже Фејсбук. Након иницијалне, пријатне комуникације, младић пристаје на састанак са Е. Г. у Подгорици. После упознавања и проведеног заједничког времена, Е. Г. предлаже младићу да пође са њим на једнодневни излет до Пећи, како би провели још заједничког времена и боље се упознали. Након одласка на пут, ствари заузимају готово невероватан обрт. Наиме, како младић наводи, на самом путу до Пећи, Е. Г. је физички насрнуо на младића, терајући га да прогута таблете њему непознате садржине. Младић је убрзо након тога изгубио свест и пробудио се следећег дана у њему непознатом стану у Пећи. У овом периоду, Е. Г. му обзнањује да је младић тада у његовом заточеништву и да ће морати да ради све што од њега буде тражено, под претњама смрћу. Младић је потом транспортован у Ђаковицу, у изнајмљени стан, у којем је био затворен и принуђен да остане у периоду од готово пет месеци“, наводи се у саопштењу ЛГБТ Форума Прогрес.

Наводи се да је у току овог периода, Е. Г. посећивао младића, физички и сексуално га злостављајући, наносећи му повреде ножем у пределу груди и стомака, изгладњавајући га и ускраћујући му право на слободно кретање.

„Према наводима младића, Е. Г. је поседовао и пиштољ којим му је претио, те му је у више наврата претио да ће га удавити у оближњој реци. Младић, свестан ситуације у којој се налазио, као и озбиљности и остваривости претњи, био је принуђен да ради све што му се каже из страха за сопствени живот. У јануару 2018. године, како младић наводи, по пријави комшија из стана у којем је био заточен, косовска полиција проваљује у стан и одводи младића у полицијску станицу на узимање изјаве. Међутим, ситуација доживљава још један обрт, јер, како је младић изјавио, полицијски службеници, након узимања изјаве од њега, схвативши да је исти припадник ЛГБТИ заједнице, физички насрћу на младића. Четири полицајца су га потом тукли подсмевајући му се и одбили су да приме изјаву и да узму случај у разматрање. Овом приликом су га ударали затвореним и отвореним песницама у пределу главе, стомака и грудног коша“, пише у саопштењу.

Младић је испричао да је по изласку из полиције, напустио Kосово и вратио се у Црну Гору, где је тражио помоћ невладине организације ЛГБТ Форум Прогрес.

„Правна и психо-социјална помоћ му је пружена одмах и успостављена је квалитетна и темељна сарадња са Управом Полиције, путем контакт полицијског службеника за рад са ЛГБТИQ заједницом“, наводе из НВО.

Председница ЛГБТ Форум Прогреса, Бојана Јокић, наводи да овај случај представља „више комбинованих кривичних дела“.

– Kао један од најозбиљнијих и најзахтјевнијих случајева са којим је НВО ЛГБТ Форум Прогрес имала прилике да се бави, случај има више елемената и делова. Први и најочигледнији је случај више комбинованих кривичних дела, важећих како у Црној Гори, тако и на Kосову, који представљају озбиљно кршење више међународно признатих докумената, као што су Европска конвенција о заштити људских права и основних слобода, те Kонвенција о спречавању мучења и нечовечних или понижавајућих казни или поступака. Невероватна је чињеница да данас, у 21. веку, имамо очигледне и тешке примере ропства. Други, пођеднако важан аспект случаја јесте изузетно изражен проблем институционалне хомофобије, који видимо на примеру косовских полицијских службеника, који су одбили да стану у одбрану младића, већ су га они додатно понижавали и физички насртали на њега услед његове етничке припадности као и чињенице да је део ЛГБТИQ заједнице – наводи Јокић, преносе „Вијести“.

 

 

Вијести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*