Поднет захтев за разрешење Радете

0

„Увреде и бол који је потпредседница нанела породицама жртава, са позиције потпредседнице Скупштине заслужује јасну и хитну реакцију народних посланика“

 

 

Посланици Демократске странке покренули су захтев за разрешење посланице Српске радикалне странке Вјерице Радете са места потпредседнице парламента због, како су навели, недопустивог говора мржње према жртвама из Сребренице.

„Недопустиви говор мржње у изјави потпредседнице Скупштине, којим се свирепо обрачунава са недужним жртвама злочина у Сребреници и вређају њихове породице, угрозио је углед институције парламента који она представља, због чега се захтева да је Скупштина Србије хитно разреши са те функције“, навели су посланици ДС у саопштењу.

У саопштењу се оцењује да релативизација злочина, ревизија историје и атмосфера мржње, за које ДС верује да се континуирано подстичу и толеришу од носилаца највиших политичких функција у држави, морају стати најпре у скупштини, као демократској институцији која представља све грађане.

„Увреде и бол који је потпредседница нанела породицама жртава, са позиције потпредседнице Скупштине заслужује јасну и хитну реакцију народних посланика. Због тога, посланици ДС данас ће упутити предлог за разрешење потпредседнице Народне скупштине Вјерице Радете и позвати народне посланике да се придруже иницијативи“, навео је ДС.

Посланица СРС Вјерица Радета објавила је твит, на информацију о смрти председнице Удружења „Мајке Сребренице“ Хатиџе Махмедовић, у којем је запитала ко ће је сахранити, муж или синови, алудирајући на чињеницу да је она у Сребреници 1995. године изгубила мужа и два сина.

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић саопштио је да је упутио писмо председницима свих посланичких клубова у Народној скупштини, у којем сам затражио да се не одржавају седнице док потпредседница парламента Вјерица Радета не поднесе оставку или не буде смењена са свих функција.

„Неприхватљив је чин Радете, у којем је антицивилизацијским речником напала преминулу председницу ‘Мајки Сребренице’ Хатиџу Мехмедовић, срамно се ругајући њеној жртви и жртви њене породице. Ради се о жени која је остала без мужа и два сина у геноциду почињеном у Сребреници. Оно што је урадила Радета после њене смрти је нешто са чиме се нико нормалан у овој земљи не може сложити“, изјавио је Јовановић.

Он додаје да је и сам „дете јасеновачких жртава и потомак Слободана Јовановића који је 1912. године кренуо у рат са шест синова, а вратио се само са једним 1918. године“.

„Управо зато ме ни породица, ни пријатељи, ни свет који ме окружује (а они су заједнички већина) не би разумели када бих подржавао Радету, а од Хатиџе и њене жртве окретао главу“, саопштио је он.

Лидер ЛДП-а је поручио да сви морају бити солидарни „у тренутку када се са највишег места у парламенту Србије шаљу тако монструозне поруке које се граниче са људским разумом“.

„Зато наглашавам да ни по коју цену не треба да учествујемо у раду парламента док Вјерица Радета не оде са места потпредседнице и народне посланице“, изјавио је Јовановић.

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*