Поклон Дубровчана Влатку Вуковићу – Захваљујући Херцеговцима коришћен топ у Косовској бици

0

Само годину дана послије величанствене побједе у бици код Билеће, војвода Влатко Вуковић Косача је послат од стране тадашњег српског краља Твртка I Котроманића, да предводи његове чете у Косовском боју – 1389. године.

Бој на Косову, Адам Стевановић, уље на платну из 1870. године. Фото: TrebinjeLive

Влатко је са собом понио и један топ који је добио од свог сусједа, дубровачког кнеза, пошто је био у добрим односима са тадашњом Дубровачком републиком.

Тај топ, испоставиће се накнадно, чиниће једино српско артиљеријско оружје у Косовском боју, о чему пише Ђурђица Петровић у својој књизи “Дубровачко оружје у XIV вијеку”.

Илустрација могуће употребе топова у 14. вијеку. Фото: TrebinjeLive

Турски историчар Мула Мехмед Нешри о Косовском боју записао је, између осталог, сљедећу реченицу: „Ватрене експлозије попут грома, хука земље, ехо у ваздуху и подизање тамног дима“.

У Војном музеју у Београду у дијелу поставке о Косовском боју постоје карте и скице битке. На картама су приказани и топови који су коришћени током битке.

Косовска битка, борбени распоред српске и турске војске непосредно пред битку. Фото: TrebinjeLive

Сматра се да су тада коришћене такозване „бомбарде“. Били су то само плашљивци који су својим експлозијама плашиле противника, као велике дјечије прангије.

Бомбарда из XIV вијека

Први топови су коришћени у Шпанији већ 1288. године, када су Арапи унијели велики страх шпанској војсци само пуцањем из „топова“.

По званичној историји, сматра се да су прави топови први пут на тлу Европе коришћени у бици на Мохачу – 1526. године, при нападу Турака на Мађарску, тадашњу краљевину Угарску.

Све у свему, да ли су прави топови заиста коришћени у Косовском боју или не, на историчарима је да о томе расправе. Чињеница је да је Влатко Вуковић из Херцеговине у Косовски бој понио топ добијен од Дубровчана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*