Покољ у Драксенићу

0

Покољ у Драксенићу” или “Крвава литургија” је назив за ужасан злочин који су починили усташе и домобрани 14. јануара 1942. године, у подкозарском селу Драксенић, код Босанске Дубице, недалеко од Јасеновца и Доње Градине.
У рану зору на православни празник Мали Божић велики број усташа и домобрана стигао је у село које је већ било завејано великим снегом. Говорили су мештанима како сви морају одмах да дођу у цркву, како би им нешто важно саопштили. Ко није желео да послуша наређење, убијан је на лицу места.
Одмах по уласку у село усташе су кренуле са пљачкањем српских домаћинстава и паљењем кућа.
Све ухапшене спровели су у цркву, а онда су отпочели свирепо иживљавање над српском нејачи, тако што су их ножевима, однсоно камама убијали. Кроз црквена врата текла је река крви. Убијено је најмање 207 стараца, жена и деце, од чега је око 90. било млађе од 14 година.
Дивљаштво усташа ишла је дотле да су, измећу осталог, младе жене силоване на олтару цркве.
По својој форми и начину извршења, овај злочин је сличан злочину, које су усташе починиле у Глинској цркви крајем јула 1941. године.
Након Другог светског рата, југославенске, комунистичке власти су забрањивале да се прича о овом морбидном злочину, а мало ко је од злочинаца изведен пред лице правде.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*