Покренута иницијатива за реконструкцију зграде Народне библиотеке бомбардоване у Априлском рату

Студентска организација Систем Вредности је покренула интернет петицију за реконструкцију бомбардоване зграде народне библиотеке на Косанчићевом венцу.

0

ЖЕЛИМО ДА ВРАТИМО НАРОДНУ БИБЛИОТЕКУ!

Један од разлога бомбардовања Народне библиотеке била је перфидна нацистичка намера да се њеним уништењем у шестоаприлском бомбардовању 1941. године уништи оно што је вековима ткало наш национални и културни идентитет.

Њеним уништењем изгубљена је ризница непроцењиве вредности.

Као народ, дужни смо да се старамо да се наш културни идентитет сачува. Зато се обраћамо властима са захтевом за реконструкцију здања које је вековима красило град Београд, у коме су вековима чувани списи наших највећих умова, документи, фотографије и други докази нашег постојања.

Зграда Народне библиотеке одисала је, поред прекрасне архитектуре, још нечим, нечим непроцењивим. Она је историјски споменик, сама по себи.

Срамна је небрига за темељ целокупне баштине српског народа и зато се обраћамо са захтевом долепотписаних грађана да се што пре започне са РЕКОНСТРУКЦИЈОМ ЗГРАДЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ НА КОСАНЧИЋЕВОМ ВЕНЦУ, месту где се данас налазе само њени остаци, а на ком је она некада, пре нацистичког бомбардовања, доминирала околином и пленила – како својом спољашњом лепотом, тако и лепотом знања која је чувала иза својих врата, међу полицама.

Петицију покреће Студентска организација „Систем вредности“, на иницијативу њених чланова и неколико професора Универзитета у Београду, који подржавају ову идеју.

План нам је да овом интернет петицијом испитамо колика је заинтересованост јавности за ову тему и да затим покренемо и праву петицију коју ћемо предати надлежним органима.

Овом петицијом желимо да видимо колико људи би подржало овакву идеју, а ако будемо добили подршку великог броја људи, активираћемо све своје ресурсе и тражити сву медијску и институционалну подршку коју можемо добити, да бисмо ову идеју привели крају и Косанчићевом венцу вратили један од његових симбола.

За све предлоге можете нам се обратити на нашој Фејсбук страници или на org.sistemvrednosti@gmail.com

Петицију можете потписати ОВДЕ!

Ширите даље!

За наш Београд!

СО „Систем вредности“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*