Покрет „Kључ промена“: Пакети за гласаче у спортском центру

0

Намирнице и хигијенски производи намењени за 5.000 пакета који ће бити подељени сигурним гласачима Српске напредсне странке у наредних неколико дана, смештене су у ноћи између петка и суботе у простор базена младеновачког СРЦ „Љубомир Ивановић Геџа“, саопштио је Покрет „Kључ промена“.

Они су медијима доставили фотографије, како кажу, оригиналних докумената о „тајној седници Већа на којој је ова одлука донета“, као и спецификације свих производа у овој набавци.

Покрет наводи да је 10.000.000 динара из буџетске резерве (око 2% укупног годишњег буџета општине) опредељено 18. јануара.

„У суботу у касним вечерњим сатима, након сазнања да су сва три улаза у магацински простор затворена и да се добро чувају – наши активисти су некако успели да начине и снимке спорне робе“, навели су у саопштењу.

Покрет наводи да одборници Скупштине ГО Младеновац, „макар они опозициони“, ништа нису знали о овом изненадном утрошку, а пред саму Скупштину „ово важно питање о трошењу великих средства пред саме изборе није ни дошло на одлучивање“.

„Потпуно је јасно да су средства опредељена дискреционо и нелегитимно, стога захтевамо одговоре надлежних. Грађани Младеновца, али и целог Београда чији је део – морају да знају зашто и где њихов заједнички буџетски новац завршава. Оно што је најстрашније – питање је шта се дешава у других 16 београдских општина, будући да је младеновачки случај вероватно само кап у мору оваквих потеза“, кажу из покрета.

Kандидат за градоначелника Драган Ђилас изјавио је у Новом дану да су данас поднели кривичне пријаве јер су у Младеновцу нашли шест камиона хране складиштене у спотском центру, набављене, како тврди, о трошку општине, а коју ће „делити за гласове“.

„Kључ промена“ наводи да су овај начин директно угрожена сва демократска и изборна начела, а легитимност предстојећих избора доведена у питање.

Против овакве бахатости можемо се изборити на два начина, а најбоље је комбиновати их – герилски, тако што ћемо сваки сличан срамотни чин документовати и износити пред јавност, уз потенцијално жртвовање чак и сопствене безбедности или масовним гласањем – већ 4. марта, како би понедељак ујутру дочекали уз олакшање да се овако бескрупулозна куповина гласова више никада неће дешавати, закључили су.

Након извештавања Н1, из те општине су саопштили да је у питању „пројекат из области социјалне заштите“, као и да је спроведен у складу са законском регулативом, да није реч о предизборним активностима. Председник општине Владан Глишић, претходно, био је исувише заузет да изађе пред камере Н1.

Покрет „Kључ промена“ чине, између остали, бивши сарадници Љубише Прелетачевића Белог.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*