Пола Србије завејано, највиши сметови и до 30 центиметара! (ФОТО)

0

До 30 центиметара снега нападало је у Чачку и околини, затим Сјеници, Пријепољу, Новој Вароши, Ивањици, Ариљу, Kосјерићу и Чајетини

У Србији, осим на планинама, снег пада и у бројним градовима међу којима су и Нови Сад, Суботица, Зрењанин и Пријепоље. У Новој Вароши и Пријепољу, снег је у планинским пределима достигао висину од 30 центиметара.

Због мокрих коловоза и нижих јутарњих температура могућа је слаба поледица која се најпре јавља на путевима преко планинских превоја, али и на свим деоницама где је струјање зрака веће, попут мостова, надвожњака и тунела.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је раније да је упозорио све општинске стожере да се подигне степен приправности и да је неопходно непрестано надгледање Западне Мораве и Kолубаре и њихових притока док падавине не престану. Марић је указао да су због падавина могућа локална изливања на Западној Морави и Kолубари, као и на њиховим притокама.

У вишим деловима Западне Србије снег је нападао до 30 центиметара и нанео штету воћу, а уколико се остваре најаве метеоролога и температуре буду и минус три у наредних неколико ноћи овогодишњи род би могао значајно да буде умањен, речено је данас Тањугу у Институту за воћарство у Чачку.

Још се не може проценити досадашња штета због снега који је ноћас нападао у чачанском крају и другим вишим деловима Западне Србије, рекао је директор Института за воћарство у Чачку Милан Лукић.

Он је додао да је због снега највише погођена малина и махом коштуњаво воће пошто је дошло до ломљења родних ластара услед тежине влажног снега. Kако каже, до 30 центиметара снега је нападало ноћас у Чачку и околини, затим Сјеници, Пријепољу, Новој Вароши, Ивањици, Ариљу, Kосјерићу и Чајетини.

Лукић је рекао да је, на пример, на територији Нове Вароши на појединим местима нападао снег и више од 30 центиметара. „Неминовно ће бити смањени приноси. Још немамо информације да ли је и код дрвенастог воћа дошло до ломљења грана“, додао је он.

Лукић је казао да су ниске темепратуре, такође, оштетиле воће односно тек заметнуте плодове који су најосетљивији, као и цветове. Услед ниских температура оштећене су углавном коштуњаве врсте воћа, делом јабучастог и нарочито засади јагоде који нису покривени фолијама, додао је он.

Лукић је рекао и да претходних година није било толиког снега, али да јесте било мразева. „Ако буде потрајао снег и ниске температуре, ако буде минус три, како је најављено, за ноћ четвртак на петак, то ће бити погубно за све врсте воћа. Kајсија је у фази у којој не би требало да буде оштећена. Темепературе од минус два или минус три могу значајно да смање род јабуке, шљиве, крушке и брескве“, навео је директор Института.

Он каже да много зависи и од тога колико тај минус може да потраје у периоду од поноћи до пет или шест сати ујутру када је најхладније. Такође, доста зависи и од тога да ли ће бити мразева када прође овај хладан талас, нагласио је Лукић. Додао је и да је најбоље решење за заштиту од мразева систем за орошавање, које нажалост има мали број засада, док паљење одређених материјала, на пример, гума може само донекле да ублажи ниске температуре и спречи промрзавање.

Погоршање времена са снежним падавинама и ниским температурама захватило је и БиХ, Црну Гору и Хрватску.

 

 

АЈБ, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*