Полемика у Русији: Какав је то викенд без опијања

0

Распламсала се расправа око иницијативе министарства здравља Русије да се забрани продаја алкохолних пића суботом и недељом. Противници уверени да ће то стимулисати црно тржиште и производњу лажног алкохола

ИДЕЈА да се у Русији забрани продаја алкохола викендом изазвала је жестоке полемике у јавности. У Министарству здравља предлажу да се у Стратегији формирања здравог начина живота грађана, уведе и забрана продаје алкохола у дане викенда, за шта се залаже Државни научноистраживачки центар превентивне медицине. Они верују да би та забрана битно утицала на смањење болести и смртности изазваних алкохолом.

Крајем јуна руски произвођачи пива припремили су нацрт закона о смањењу времена продаје жестоких алкохолних пића и вина. Мада је речено да о предлогу треба тек да се расправља, већ су се огласили противници који тврде да ће се после увођења забране продаје алкохола викендом утростручити производња фалсификованог алкохола, што може довести до масовних тровања. Уосталом, и један број експерата признаје да се у регионима где је забрањена продаја алкохола у суботу и недељу повећало црно тржиште.

Пројекат Стратегије формирања здравог начина живота становништва појавио се почетком 2017. и већ је једном преправљан. Он предвиђа да на флашама буде написано која је то дневна доза која не штети човеку. Осим тога, тражи се забрана употребе електронских цигарета на јавним местима и ограничење рекламе брзе хране, слаткиша и газираних пића.

ПОДАЦИ Светске здравствене организације и Министарства здравља Русије се разликују кад је реч о потрошњи алкохола. Крајем 2016. министарка здравља Вероника Скворцова је изјавила да је антиалкохолна кампања смањила смртност узроковану тровањем алкохолом. Сада се по глави становника годишње попије 10,5 литара чистог алкохола а пре десет година се пило чак 18 литара. У Светској здравственој организацији, иначе, сматрају да се по глави становника не би смело пити више од осам литара алкохола годишње.

Фото мк.ру

И главни нарколог Москве др Јевгениј Брин тврди да становници главног града Москве сада мање пију. Према службеној статистици, у Москви је регистровано само 80.000 алкохоличара. Подсећа да је до 2014. после сваког празника тровање алкохолом у односу на обичне дане расло 15 до 20 одсто, сада је то око пет одсто. Неоспорно је да у главном граду живи најбогатији део становника Русије, зараде су веће па се у просеку пију знатно боља пића него у провинцији, а то се одражава и на здравље грађана.

Професор Јевгениј Брин тврди да пунолетни грађани Русије пију око 12,8 литара алкохола, колико и у Америци, Аустралији и многим земљама Западне Европе. Руси највише пију у периоду од 31. децембра до 15. јануара – од дочека Нове године до Старе нове године. Многи „зимске дозе“ оправдавају суровом руском зимом.

ЛИТВАНЦИ САДА НАЈВИШЕ ПИЈУ
ЛИТВАНИЈА је постала лидер у свету по употреби алкохола по глави становника, саопштила је средином маја Светска здравствена организација. Према истраживању из 2016, просечни становник ове балтичке земље је годишње пио 16 литара алкохола. На другом месту је Белорусија, у којој је годишње просечни становник испио 15 литара, а у Летонији 13 литара. Русија дели четврто место са Пољском где су грађани у просеку пили 12 литара алкохола годишње.

И досад је руским федералним законом било забрањено да се алкохол продаје од 23 до 8 сати, а региони су сами одлучивали у које време ће забранити продају. Тако се у Чеченији алкохол може купити само ујутро од 8 до 10, у Уљановској области нема продаје алкохола викендом, док у Чукотском аутономном округу у селима где је алкохолизам изражен, вотка не може да се купи од једног до шест дана у недељи. У Тулској области су одлучили да уведу допунска ограничења продаје алкохола од 1. јануара 2018. Пиво и други алкохол се неће моћи продавати у продавницама које се налазе у стамбеним зградама…

ИНИЦИЈАТИВУ министарства здравља директор Центра за истраживање федералног и регионалних тржишта алкохола Вадим Дробиз назвао је потпуно бесмисленом па и нема шанси да прође у Думи. Као пример узима Уљановску област где већ пет година не продају алкохол викендом али то није утицало на смањење продаје већ се само значајно повећало „црно тржиште“.

Заменик министра трговине Виктор Јевтухов песимистички каже да ће се у случају забране викендом пити сурогати. Лекари тврде да је 2016. од патвореног алкохола у Русији умрло око 4.000 људи, а у болницама су спасавали још око 30.000.

Већина противника новог предлога министарства здравља је уверена да ће они који желе да пију за време викенда купити вотку и вино „на време“ тако да неће осетити забрану. Трговци објашњавају да се највише алкохолних пића продаје у петак, суботу и недељу. У те дане се продаје око 80 одсто алкохола у Русији. Осим тога, од акциза на алкохол у државни буџет се слива много новца, само у 2016. држава је зарадила 148 милијарди рубаља.

Регистрованих алкохоличара у Русији је два милиона и 800.000, али лекари тврде да их има још толико који се не лече. Осим што утиче на повећану смртност, алкохол руши и породице. Алкохоличари се седам пута чешће разводе, а у 47 одсто случајева развода жене као разлог наводе алкохолизам супруга.

Фото мк.ру

ПУТИНОВА ЉУТЊА

ПРЕДСЕДНИК Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев ретко пију алкохол. Путин зна да попије криглу пива, а кад протокол захтева он и Медведев подигну чашу вина или шампањца. Они као бивши спортисти верују да се улагањем у спортске терене млади могу мотивисати да се баве неким спортом и удаље од алкохола.

После црног догађаја у Иркутску у децембру 2016. и масовног тровања сиротиње, која је уместо вотке пила јефтини лосион за купање „бојаришњик“ са застрашујућим епилогом – потровало се 123 људи а умрло их је чак 77, Путин је наредио да се пооштри контрола продаје козметичких средстава и кућне хемије у којима је више од 25 одсто алкохола. Тада је Путин љутито казао: „Видите ли да нам људи умиру као муве!“

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*