Политичка борба графитима – „Двери Усташе“ по фасадама

0

У Београду се однедавно појавила већ виђена слика – многе фасаде ишаране су увредљивим графитима, овога пута усмереним ка опозиционом покрету Двери и његовом лидеру Бошку Обрадовићу. Док он тврди да иза свега стоји владајућа странка, реакција СНС-а је овог пута изостала.

Увредљива реторика се из таблоида преселила на улице Београда. Пролазе, фасаде и аутобуска стајалишта, тако однедавно красе графити у којима се Двери и лидер тог покрета називају усташама.

dveri-1

„Графит заправо зачи Двери усташе, напредњаци падоше“, каже лидер Двери Бошко Обрадовић.

Семантичка и игра акцентима попут ове је већ виђена.

„Одговорно тврдим да иза тих графита стоји Српска напредна странка из простог разлога што се иста аргументација употребљава у обрачунима са опозицијом у Скупштини“, наводи Обрадовић.

Из Српске напредне странке на питање о директним оптужбама о умешаности у исписивању графита, Н1 је остала без одговора. Са друге стране, грађани који су њима окружени, сматрају да графити нису случајни.

„То није пристојно од оних који су то писали“.

„Наравно да је то урадио неко ко не жели да они испливају“.

„Ружно, јако ружно“.

Да политичка борба графитима није ништа ново показују и неки претходни нерешени случајеви. На многим местима у новобеоградском блоку где су исписани графити Двери Усташе, 2008. године стајали су натписи „Ђилас тајкун“, као део спреј кампање против тадашњег кандидата за градоначелника Београда Драгана Ђиласа.

Иако је полиција тада уверавала да ради на идентификацији особа које су иписивали графите, њихов идентитет никада није откривен. Упитан да ли ће пријавити своје сумње полицији Бошко Обрадовић каже да нема сврхе.

„Њихова је полиција, њихово је тужилаштво, њихови су судови. Све је корумпирано од Српске напредне странке и не бисмо губили време на то“.

У друштву непрестане изборне кампање и константне политичке пропаганде овакви случајеви нису реткост и не треба очекивати да буду решени, сматра новинар Филип Шварм.

„Након жучних расправа у Скупштини свакако те додворице, спин доктори и слични из СНС-а желе да дају неку подршку, а та подршка у њиховом случају се увек своди на то да се на некога баци блато. То гледамо са председничким кандидатима, то гледамо са другим опозиционим лидерима, народним посланицима па што да не и у овом случају“, каже новинар и уредник недељника Време Филип Шварм.

За сада су они који се противе порукама са фасада и ограда београдских улица, ствар узели у своје руке и послали своје поруке.

 

 

 

N1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*