Politico: Меркелова својом миграционом политиком разара Европску унију

0

АНГЕЛА Меркел разара Европску унију и није никакав „спасилац Европе“ нити „савремена Јованка Орлеанка“, оценио је Politico, америчка новинска компанија чије је седиште у Арлингтону у Вирџинији.

Politico тврди да немачка канцеларка доследно угрожава ЕУ својом миграционом политиком, не обазирући се на расколе који се појављују као последица. Зато и многи њени савезници страхују и због њене унутрашње политике и због утицаја који има на Унију.

Америчко онлајн издање наводи да је недавно новинар немачке државне телезије ARD – Малте Пипер – питао Меркелову да ли планира да својом оставком заустави раскол у Европској унији која је према њој непријатељски расположена.

Њен одговор није објавило.

Politico тврди да политичка елита у Берлину сматра да су немачке институције недовољно јаке да би могле да „сачувају Европу“ и да је Меркелова једина која то може урадити.

У истом коментару указује да већина у немачком естаблишменту подржава канцеларку и да ће она зато вероватно побеђивати у свим унутрашњим окршајима, поготово што нико не жели да потом буде оптужен као кривац за „уништење ЕУ“.

Politico наглашава: „Чак и ако Меркелова одржи победе и у Берлину и у Бриселу – рат поводом њене мигрантске политике биће настављен, а неће бити одложена ни битка за њену политичку будућност“.

 

fakti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*