ПОЛИТИКО: Аларм у ЕУ због активности Кине у централној и источној Европи

0

Кина ће се вјероватно суочити са изазовима када покуша да спроведе пројекте у земљама централне и источне Европе које су у Европској унији, јер за њих не само да важе прописи ЕУ о заштити конкуренције, већ од блока добијају и значајна средства за финансирање инфрастуктурних пројеката, пише портал „Политико“.

У тексту поводом самита 16 + 1 који се одржава у Будимпешти, бриселски портал наводи да су у оквиру кинеског програма „Један појас, један пут“ убризгана финансијска средства у инфраструктурну, логистичку и транспортну мрежу „како би се кинеским производима омогућио лакши улазак на европско тржиште“.

„Кина годинама промовише велике инвестиције и иницијативу 16 + 1 како би повећала свој утицај у земљама централне и источне Европе, али су ти њени напори у посљедње време упалили алармно звонце у Бриселу, нарочито због активности Пекинга на Балкану“, наводи се у тексту.

Професор асистент са Универзитета у Будимпешти Тамаш Матураи каже за Политико да је Кина са пројектима успјешнија на Западном Балкану – у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, „гдје средства ЕУ нису доступна, а прописи ЕУ нису примјењиви“.

Лидери земаља Западног Балкана су, додаје портал, „топло дочекали кинеске економске иницијативе, окренувши се изградњи пријатељских односа са Пекингом“.

У Србији, која има највише користи од кинеских инвестиција у региону, Кина је купила фабрике и обезбиједила финансијска средства за путеве, мостове, енергетске пројекте и железницу.

Кључни пројекат Кине у овом региону је планирана изградња брзе железнице Београд-Будимпешта, а радови на српској дионици би требало да почну ове недјеље.

Модернизација пруге ће, како се додаје, омогућити кинеској роби, која долази из лука у Грчкој да брзо, преко Србије, уђу у ЕУ.

„ЕУ поздравља инвестицију – било домаћу или страну – све док је у складу са законом ЕУ“, изјавио је шеф делегације ЕУ у Кини у фебруару поводом тог пројекта, подсјећа портал.

Истовремено, Политико оцјењује да „колико год да је Пекинг планирао да 16 земаља централне и источне Европе буду кохезиони ентитет који ће радити заједно на имплементацији заједничких пројеката, те државе у пракси имају различите приоритете и послују по различитим правним режимима“ и додаје да су државе чланице ЕУ, а које су дио те иницијативе, мање отворене за кинеске инвестиције.

Кинески званичници процјењују да је Кина инвестирала више од осам милијарди долара у регион централне и источне Европе, са којим је прошлогодишња билатерална трговина била за 11 одсто већа него 2011. године.

РТС, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*