Пољска усваја строже законе за сексуално злостављање

0

Пољски премијер је данас обећао строже казне за оне који сексуално злостављају малолетнике након што је нови документарни филм покренуо владу ове земље да се ухвати у коштац са проблемом злостављања које чине свештеници. Премијер Матеуш Моравијецки и министар правде Збигњев Зјобро одржали су конференцију за новинаре у Варшави како би најавили да је влада припремила законе који ће строже кажњавати злостављање малолетника, преноси АП.

Према новом закону, који још мора да потврди пољски парламент, максимална казна за такво дело ће се повећати са 25 на 30 година.

„Сваки дегенерисан, одвратан, окрутан, зверски злочин, а посебно педофилија, биће још више стигматизована него што је то сада случај”, рекао је Моравијецки новинарима.

„Не реци никоме” је назив документарног филма који је од суботе до понедељка поподне имао више од 8,1 милиона прегледа на „Јутјубу” и који приказује како су свештеници злостављачи уништили животе својих жртава, а да при томе нису сносили никакве последице, преноси Танјуг.

Филм који је шокирао Пољску, католичку земљу у којој је црква један од кључних „политичких играча”, између осталог износи мучна сведочења мушкараца и жена о злостављањима и силовањима када су били деца и тинејџери од стране свештеника и траумама које су уништиле њихова детињства.

Једна од жртава потврђује да је покушала самоубиство, а 39-годишња жена која је била злостављана када је имала седам година сведочи да и данас има кошмаре због овог догађаја и суочава се са својим злостављачем који је сада старији мушкарац и који, док га снима скривена камера, признаје да је починио недело.

Шок због навода о злостављању и прикривању таквих дела изазов је за пољску десничарску владу која је блиска римокатоличкој цркви. Недавно је лидер владајуће странке Право и правда Јарослав Качињски говорио о „нападу” на цркву због неких ранијих покушаја да се црква више „не сакрива под велом” тајности и некажњивости, наводи агенција.

Због неких других делова филма, и црквене власти су се огласиле и данас покриле споменик који приказује покојног папу Јована Павла II и свештеника који је према документарцу наводно починио злостављање.

Статуа у Личену, граду у централној Пољској, приказује свештеника Еугенијуса Макулског на коленима који држи модел цркве коју је саградио, показујући је Јовану Павлу II.

Након објављивања филма, из његове жупе је саопштено да је Макулски ослобођен од обављања било каквих пасторалних активности и да су у Ватикан послати докази о неделима.

„Патња жртава педофилије коју су починили људи у Цркви испуњава нас дубоким болом. Ништа им не може надокнадити за оно што су доживели”, наводи се у саопштењу, преноси агенција.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*