Пољска увлачи Мађарску, Словачку и Чешку у смешну борбу са ветрењачама „руске пропаганде“

0

У ВАРШАВИ је одржана конференција која је била потпуно посвећена борби са „руском пропагандом“.

На њој се говорило да је Европа крајње рањива пред „руском пропагандом“. Толико и тако да се руски „пропагандисти“ могу собом поносити.

Конференција је одржана под називом „Борба са дезинформацијама V4“ (унутар Вишеградске четворке: Пољске, Чешке, Мађарске и Словачке).

На њој је Марчин Заборовскиј из пољског аналитичког издања Visegrad Insight рекао и ово:

„Популисти долазе на власт у Централној и Источној Европи зато што су наши демократски системи млади и несавршени, а традиционални медији су у озбиљној кризи. Таква криза постоји и у САД и у Великој Британији, само што је код нас десет пута гора. А морамо да се носимо са руском пропагандом“.

Пошто Трампа на Западу многи сматрају главним популистом на планети – биће да проблем ипак није у младости-старости демократских система.

Истакла се и Едит Згут из будимпештанског центра Political Capital која је оценила да ће Чешка и Пољска боље супротстављају руским покушајима информативног утицања, да је словачка негде у средини, а да је Мађарска „најпасивнија“.

Рецепт „борбе са руском пропагандом“ понудио је и заменик пољског министра спољних послова Марек Магеровски. Предложио је да се у земљама „четворке“ формирају специјалне службе које се не би бавиле само „раскринкавањем митова“ него и шириле „позитивне информације“.

У суштини, Пољак је предложио да Варшава, Братислава, Праг и Будимпешта формирају „министарства пропаганде (истине)“, описана у више антиутопија.

Чешки експерт за медије – лектор британског Универзитета Лоуборо Вацлав Штетка – предложио је да се „утиче“ на оне који се рекламирају да то не раде у медијима који „шире дезинформације“.

Катаржина Шимелевич из пољског фонда Panoptykon предложила је на конференцији да се Facebook-у сугерише да – уместо садашњег блокирања налога – у свакој земљи ангажује „уреднике“ који „савршено знају језик, контекст и нијансе“ са задатком да откривају и блокирају кориснике који „шире дезинформације и сеју непријатељства“.

Било је и у Варшави покушаја да се на „руску пропаганду“ свале сви проблеми Запада, али је на конференцији било и оних који на све гледају шире.

Заборовскиј је искритиковао и ситуацију у својој земљи:

„Код нас су државни медији постали инструменти владине пропаганде. Потпуно бестидне пропаганде. Наше земље треба да се боре против дезинформисања у целини, а не само против руске пропаганде“.

Ипак се и у Варшави показало да је борба против „руске пропаганде“ много исплативија.

 

 

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*