Пољска званично уводи Територијалну одбрану због Русије

0

Прве јединице новог рода пољских оружаних снага, Територијалне одбране, од 2017. године бити размештене на истоку Пољске.

То је потврдио пољски министар одбране Антони Маћеревич који је навео да ће јединице бити размешетене због „агресије Русије у Украјини“ и „непрестаног притиска Москве на балтичке републике“.

Закон о формирању Територијалне одбране од око 53.000 војника за специјалне операције какве обављају и командоси, Сејм пољског парламента усвојио је јуче.

Очекује се да тај закон ће глатко проћи и у горњем дому, Сенату, и код председника Анџеја Дуде.

Тај пропис изазива велику забринутост опозиције и грађанских активиста зато што министар одбране може да употреби те снаге не само против спољашњег непријатеља у „хибридном рату“, већ и против Пољака.

„Пољска је у таквој геополитичкој ситуацији, да су за њу главне претње на истоку. На нашег суседа, Украјину, извршена је агресија у којој су део територије заузеле руске трупе. Балтичке земље су под непрестаним притиском Русије. Због тога морамо да разместимо нашу територијалну одбрану тамо где је највећа опасност, али касније ће бити и на терену остатка Пољске“, казао је синоћ Маћеревич пољској државној телевизији ТВП.

Маћеревич је рекао да Територијалну одбрану која рачуна пре свега на резервисте, чланове парамилитарних и спортских стрељачких и авио-клубова, Пољска формира у тесној сарадњи са америчком Националном гардом. До 2019. године имаће 17 бригада са више од 50.000 војника.

Велику забринутост и протесте опозиције изазвало је то што је Сејм одбацио амандмане на предлог закона који би забранили да Пољска употреби територијалну одбрану против властитих грађана.

Није прихваћен ни предлог да Терититоријална одбрана као род оружаних снага подлеже начелнику Генералштаба, већ ће бити директно под командом министра одбране.

„Закон прави приватну војску Маћеревича“, упозорио је посланик опозиционе либералне Грађанске платформе, Павел Суски.

„Закон о ТО прави јединице камиказа за случај рата и наоружаних милиција против властитих грађана у време мира“, рекао је посланик опозиције странке Савремена Адам Цирањски.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*