Поништавање доктората Бељанском – гушење критичких гласова

0
????????????????????????????????????

Kоалиција невладиних организација Грађанска Војводина оптужила је Правни факултет у Новом Саду да је поништењем доктората адвоката Слободана Бељанског напао целу адвокатуру и правну браншу и покушао да се обрачуна са политичким неистомишљеницима, и то у време када већ годинама постоје озбиљне индиције да високи функционери у Србији имају плаги

Kако су навели у саопштењу, реч је о обрачуну са политичким неистомишљеницима како би се угушило “и оно мало критичких гласова” који су преостали у Србији. ”Реч је о истом методу којим су се ’90-тих година прошлог века на том истом Правном факултету обрачунавали са ‘неподобним’ професорима и протеривали их са Универзитета а неретко и из Србије“, наведено је у саопштењу.

Грађанска Војводина је оценила да није реч само о нападу на Слободана Бељанског, већ о нападу на адвокатуру и правну браншу генерално, посебно када се има у виду да паралелно тече и притисак да се онемогући чланство судијама у струковним организацијама.

„Слободану Бељанском докторат је поништен уз небулозан изговор да приликом одбране докторске дисертације 2001. године није поднео захтев за одбрану доктората. Из чега ваљда произлази да је против своје воље написао докторат, одбранио га, писао уџбеник за студенте Правног факултета, предавао правну етику на тој истој високошколској установи, као доктор наука“, додаје се у саопштењу.

Оцењује се да је Бељанском докторат поништен због његових јавних критичких иступа, затим због чињенице да је са сарадницима спречио да Правни факултет има монопол над адвокатуром, јер им је план био да се упис у адвокатске коморе дозволи само њиховим свршеним студентима.

Та коалиција невладиних организација је упитала колико још доктората је Правни факултет проверавао у смислу ваљаности процедуре и подсетила да се све дешава у време када на политичкој сцени несметано делују бројне личности са докторатима за које се основано сумња да су плагијати, поводом чега се професори Правног факултета у Новом Саду нису ниједном огласили.

„Правни факултет у Новом Саду, такође, никада се није огласио о покретању и вођењу дисциплинског поступка ни када је тема била докторат Александра Мартиновића (СНС) у вези са постојањем индиција да је он четири године за редом објављивао исти научни рад под другачијим насловом, те упркос томе ипак стекао звање доктора правних наука“, пише у саопштењу.

Грађанску Војводину чине Грађанска акција, Независно друштво новинара Војводине, Центар за регионализам, Зелена мрежа Војводине, Грађански фонд Панонија, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Центар за интерлкултуралну комуникацију, Војвођански грађански центар, Центар грађанских вредности.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*