ПОНИШТИЛИ ПРЕСУДЕ ОСУЂЕНИМ УСТАШАМА Како хрватски судови прекрајају историју

0

Хрватски судови рехабилитовали су надбискупа Алојзија Степинца, Арсена Позаића, Нику Љубићем, Јурја Остермана, Луку Аждајића и Тијаса Мортигија, уредника усташких листова „Хрватски народ“ и „Спремност“. У пет случајева Државно правобранилаштво није се жалило на судске одлуке, преносе загребачке „Новости“.

Тако је ово лето рехабилитован Арсен Позаић, усташки доктор, који је један од тројице потписника писма Хитлеру у ком га 1940. године моли да оснује независну хрватску државу. Он је 1945. године осуђен на смрт вешањем, између осталог, за активно усташтво, покретање масовног одласка у логоре, те мучења и убијања становништва.

У случају Степинца Жупанијски суд у Загребу је пре две године можда срушио и рекорд јер је поступак у ком је било око 4.000 страница завршио и поништио пресуду за само пет радних дана. Степинац је осуђен на 16 година затвора јер је, између осталог, био на челу одбора који је обављао присилно покрштавање Срба у католичку веру, што је према тадашњем југословенском закону сматрано за ратни злочин. Међутим, загребачки Жупанијски суд сматра да „принудно превођење на другу веру није таксативно прописано као модалитет почињења ратног злочина у важећем Казненом закону или другог дела које је Хрватска дужна прогоњати по правилима међународног права“.

Хрватски историчар Хрвоје Класић каже за „Блиц“ да је у већини ових случајева пресуда само поништена, али се у јавности ствара перцепција да су ти учесници ратних злочина рехабилитовани, односно невини.

– То се добро види у случају Степинца, ви можете утврдити да нису поштоване судске процедуре које данас имамо или да је било политичких притисака, али да неког прогласите невиним морали би срушити све аргументе, што је у његовом случају неколико хиљада страна. Слично је са поступком рехабилитације Драже Михаиловића у Србији, чије је суђење, према мишљењу страних стручњака, било на већем нивоу него колаборационистима у Француској, Великој Британији или Норвешкој – рекао је Класић.

Како додаје, правници су доказали и низ процедуралних грешака у Нирнбершком процесу, али ником у Немачкој не пада на памет да тражи поништење пресуде, односно, то се у свету тренутно и искључиво ради у републикама бивше Југославије, на нашу срамоту.

Већином су захтеве за рехабилитацију у Хрватској поднели наследници осуђених ратних злочинаца. Поред емотивне сатисфакције, ту је и она материјална, јер готово сви осуђеници су имали вредне некретнине.

Хрватски судови досад су поништили пресуде или рехабилитовали шест особа осуђених за ратне злочине почињене за време НДХ.

Одбијена два захтева

До сада су жупанијски судови одбили два захтева за ревизију, експлицитно због ратних злочина. Један од њих је и захтев за рехабилитацију Владимира Крена, комаданта ваздушних снага НДХ, одликованог од Павелића и Хитлера, који је осуђен и стрељан после Другог светског рата.

blic

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*