ПОНИЖЕЊЕ: Kоњи и волови скупљи од српског војника у филму ЧАРАПЕ KРАЉА ПЕТРА

0

Припадници Војске Србије који статирају у филму и серији „Чарапе краља Петра“, који се снима у продукцији Лазара Ристовског, имају дневнице 1.100 динара, док организатори за изнајмљивање коња власницима на дан плаћају чак 100 евра, а за вола 33 евра, тврди Војни синдикат Србије.

– Понижавајуће је и срамно да се тако искоришћавају војници! Навикли смо на злоупотребе ресурса Војске, али да српски војник добије горе услове и третман од животиња опасан је преседан. Морални, људски, али и законски преседан – наводе из ВСС.

– Војници се приморавају да без воде, једући храну из конзерви на ледини, у нехуманим условима и по сунцу, сатима статирају у снимању кадрова, док обавезе у јединици и њиховим породицама трпе. Овде се и на најбруталнији начин крше закони. Kо је наредио да се људство јачине две чете свакодневно са редовних задатака премешта у шаторе приватних филмских продукција? Питамо се постоје ли одлуке да се из буџета исплате дневнице и ко је то одобрио?!

Александар Радић, војни аналитичар, каже за Kурир да се дневнице за ангажовање људи и технике из министарстава, за комерцијалне сврхе, уређују прописом.
– Рекло би се да имамо много мање коња и волова. То је закон тржишта. Животиње су изнајмљене, а људи су ангажовани. Наравно да је понижавајући осећај за човека који статира, али с друге стране, коњи и волови су претпостављам изнајмљени од приватних власника који су утврдили такве цене – каже Радић.
До закључења броја нисмо добили одговоре из Министарства одбране.

Без коментара
Лаза се само насмејао
Позвали смо глумца Лазара Ристовског, који је продуцент филма и серије „Чарапе краља Петра“, али он није желео да коментарише тарифе за војнике и животиње. Само се гласно насмејао на наше питање.

ЧИњенице
Три војника за једног вола
– 1.100 динара (9,3 евра) дневница је војника
– 33 евра дневно добија власник вола
– 100 евра на дан кошта изнајмљивање коња

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*