Поново се прекопава Шаранова јама на Велебиту (ВИДЕО)

0

У Хрватској се, осим величања усташтва, ради и на заташкавању злочина из периода НДХ-а.

Поново се прекопава Шаранова јама на Велебиту. Kомисија Владе Хрватске, задужена за истраживање и ексхумацију жртава Другог свјетског рата и послијератног периода већ трећи дан истражује овај локалитет – подручје комплекса логора Јадовно.

Није познато ко је и под којим околностима наложио истраживање, а нико од породица жртава и српских удружења није обавијештен, нити укључен у рад Kомисије.

На основу налога суда у Kарловцу из 2013. године, хрватско Министарство бранитеља и Kомисија за истраживање жртава и гробаља из Другог свјетског рата и послијератног периода, обавили су прву серију у низу планираних прекопавања на подручју Јадовна.

– Чуди нас да рад Kомисије није најављен у медијима, а већ трећи дан траје прекоп. Ни у хрватским медијима нема гласа о томе. Ни наша црква није обавештена. Све то нас јако вријеђа, каже Душан Басташић, предсједник Удружења „Јадовно 1941“.

Вријеђа и Српско народно вијеће које, као кровну српску организацију у Хрватској, нико није позвао. Предсједник Вијећа, Милорад Пуповац каже да су обавијештени једино представници Српске православне цркве и јеврејских општина, али да се нису одазвали, јер су им нејасни мотив и околности истраживања.

– Ми смо у координацији са другим представницима мањина, са Јеврејима и другим удружењима антивашистичких бораца, који се нису одазвали на тај први ред снимања јаме. Пратићемо то са великом пажњом и интересовањем и надамо се да ћемо ускоро имати више података на које сад не знамо одговор, истичр Пуповац.

Одговоре тражи и мјесна епархија.

– Нас као надлежну епархију за то подручје, за тај комплекс, нико није обавијестио да ће бити икакво копање или снимање и не могу да дам детаље. Не знам ни ко то ради ни зашто, ни ко је све то покренуо, наглашава еписком горњокарловачки Герасим.

Иста Kомисија радила је ексхумацију двије јаме код Петровог села. Из Пријебојске јаме, гђе је према свједочењима бачено преко 800 Срба, есхумирано је тек неколико десетина жртава, а њихове кости привремено похрањене у гробици близу Осијека. Без детаљних образложења.

Шаранова јама неколико пута је прекопавана, а извјештаји су сваки пут показали другачије стање.

Све ово оставља простор за манипулације.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*