Попов: Додик је мајсторски одиграо овај потез

0

„Од како је Додик на власти не прође ни годину дана а да он не прети неким референдумом. Сада су се околности промениле и Додик је изабрао право време – мигранста криза потреса ЕУ, компликована ситуација на Блиском истоку, ескалације у Сирији. Мајсторски је он одиграо овај потез“, сматра Попов.

Он је у Кажипрсту рекао да је ово референдумско питање само преформулисано и да се поново једна одлука врховног суда доводи у питање, али да Додик пажљиво бирао бреме.

„Овај моменат је добро изабран јер је Додик на протесту опозиције био притеран уза зид, опала му је подршка, али он је овако опозицију притерао уза зид јер би неподржавањем референдума она изгубила проценат. Сам Додик референдумом придобија подршку неких локалних самоурава коју је изгубио“, казао је Попов и додао да и Сарајево игра „дупли пас“ јер ова ситуација одговара и Изетбеговићу и Човићу.

Попов сматра и да су односи у региону већ дуже време затегнути, али да је прошле године са одласком премијера Србије Александра вучића у Сребреницу почео један добар тренд који је кратко трајао.

„Ми већ дуже време имамо лоше односе у региону. Варничење на линији Београд-Загреб траје неколико година. Прошле године смо имали један добар тренд, када је Вучић отишао у Сребреницу, затим донација Сребреници и заједничлки састанак влада Србје и БиХ, али онда је почело да клизи и Додик је постао више у Београду него у Републици Српској, па ми је у једном тренутку изгледало као да је он председник Србије“, рекао је Попов чија Иницијатива позива на потребу смиривања напете ситуације након поруке Савета за имплементацију мира (ПИЦ) да Република Српска не би требало да одржи референдум о Дану РС.

Попов сматра да ће, на сутрашњем састанку с политичким представницима Срба из Бањалуке, Влада Србије остати при ставу да се неће мешати у послове суседне земље.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*