Popov: Dodik je majstorski odigrao ovaj potez

0

„Od kako je Dodik na vlasti ne prođe ni godinu dana a da on ne preti nekim referendumom. Sada su se okolnosti promenile i Dodik je izabrao pravo vreme – migransta kriza potresa EU, komplikovana situacija na Bliskom istoku, eskalacije u Siriji. Majstorski je on odigrao ovaj potez“, smatra Popov.

On je u Kažiprstu rekao da je ovo referendumsko pitanje samo preformulisano i da se ponovo jedna odluka vrhovnog suda dovodi u pitanje, ali da Dodik pažljivo birao breme.

„Ovaj momenat je dobro izabran jer je Dodik na protestu opozicije bio priteran uza zid, opala mu je podrška, ali on je ovako opoziciju priterao uza zid jer bi nepodržavanjem referenduma ona izgubila procenat. Sam Dodik referendumom pridobija podršku nekih lokalnih samourava koju je izgubio“, kazao je Popov i dodao da i Sarajevo igra „dupli pas“ jer ova situacija odgovara i Izetbegoviću i Čoviću.

Popov smatra i da su odnosi u regionu već duže vreme zategnuti, ali da je prošle godine sa odlaskom premijera Srbije Aleksandra vučića u Srebrenicu počeo jedan dobar trend koji je kratko trajao.

„Mi već duže vreme imamo loše odnose u regionu. Varničenje na liniji Beograd-Zagreb traje nekoliko godina. Prošle godine smo imali jedan dobar trend, kada je Vučić otišao u Srebrenicu, zatim donacija Srebrenici i zajedničlki sastanak vlada Srbje i BiH, ali onda je počelo da klizi i Dodik je postao više u Beogradu nego u Republici Srpskoj, pa mi je u jednom trenutku izgledalo kao da je on predsednik Srbije“, rekao je Popov čija Inicijativa poziva na potrebu smirivanja napete situacije nakon poruke Saveta za implementaciju mira (PIC) da Republika Srpska ne bi trebalo da održi referendum o Danu RS.

Popov smatra da će, na sutrašnjem sastanku s političkim predstavnicima Srba iz Banjaluke, Vlada Srbije ostati pri stavu da se neće mešati u poslove susedne zemlje.

B92

POSTAVI ODGOVOR

*