Поповић: Док је српског народа, Косово је српско

0

Изјава Ненада Поповића, председника Српске народне партије и министра у Влади Републике Србије

Десет година од незаконите и противно међународном праву проглашене такозване независности Косова, Србија се суочава са још већим притисцима и уценама да ту лажну државу призна.

Они који су нас бомбардовали да би нам узели Косово, не прихватају више никакве понуде Србије косовским Албанцима, које би им омогућиле највишу могућу аутономију у оквиру уставног поретка наше државе.

Чак ни такви кораци и одлуке, какве су биле оне које је доносила Влада од 2008. до 2012. године, а које су ишле директно против интереса државе и јачале ту лажну косовску независност, не задовољавају више оне који нашим признањем те наказне творевине желе да оправдају своје безакоње, и оперу своју нечисту савест.

Из појединих европских земаља нам поручују да је услов за чланство Србије у ЕУ да призна независно Косово. Посебно сада, покровитељи лажне косовске независности врше још јачи притисак на Србију, јер су дошли у ћорсокак после одлучног става Шпаније да никакво независно Косово не може бити члан ЕУ.

Њихова нова стратегија сада се састоји у притиску и уценама да Србија мора да призна независност, јер после српског признања и саглашавања за отимачином дела сопствене територије, противљење који према том незаконитом чину тврдо исказују пет чланица у ЕУ, али и Русија и Кина у СБ УН – постало би беспредметно.

И поред свих пропуста које је учинила Влада у периоду од 2008. до 2012. године у погледу политике према Косову, остали смо чврсти у ставу да такву лажну, и на злочинима засновану државу, никада нико у Београду неће признати. И да таква лажна држава никада неће бити чланица УН.

Сада нам се отварају нове могућности да још више истрајемо у нашем ставу одбране територијалног интегритета, посебно након одлучног става Шпаније око европских интеграција региона, али и све већег увиђања многих других држава да је читав тај пројекат независног Косова за ову деценију пропао.

Незаконито отимање Косова створило је друштво у нашој јужној покрајини засновано на злочинима, криминалу, корупцији, прогону, сиромаштву. Такво пропало друшто не може бити део међународне заједнице.

На нама је сада, као држави, да у наредном периоду, користећи ове нове повољне околности за нас, изградимо кроз унутрашњи дијалог српски компромис о Косову и утврдимо након тога јасну и чврсту платформу за преговоре са Албанцима.

Србија и српско друштво су спремни и за велике уступке и тешке одлуке, али не и такве да Косово буде независно, нити да та лажна држава буде чланица УН. Косово треба да има највећу могућу аутономију, али коначни статус ове територије мора да буде дефинисан у оквиру Устава Републике Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Какви год били притисци, какве год биле уцене у наредном периоду у вези са нашим чланством у ЕУ, од Косова као дела Србије српски народ неће одустати.

Док је српског народа, Косово је Србија!

Догодине у Призрену.

Извор: СНП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*