Поповић: Држава подстиче јачање везе науке и привреде

3

 

Влада Републике Србије наставиће да подржава иновативне компаније у Србији, а посебно ће бити отворени конкурси за компаније које планирају да користе услуге универзитета, института и научно-истраживачког сектора у развоју својих производа. На тај начин желимо да ојачамо везу између науке и привреде, јер је та веза данас један од кључних фактора за подстицање економског раста и отварање нових радних места, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Он је, током посете компанији ЛМБ Софт у Нишу, која је корисник средстава владиног Фонда за иновациону делатност, истакао да држава жели што више да подстиче сарадњу науке и привреде.

Nenad Popovic 4

„Научни сектор треба да буде оријентисан ка привреди и да развија иновације које су примењиве у конкретним гранама индустрије, као што су пољопривреда, машиноградња, електротехника, у овом случају, медицина. Ова фирма развила је иновативни производ у области трансфузије крви и тај производ извози највећим делом на тржиште ЕУ. Партнери у овом пројекту били су Електронски факултет и Иновациони центар напредних технологија у Нишу. То је производ науке и знања из Србије који данас спасава животе широм света. Ово је доказ да иновације не познају границе и да добра иновативна идеја увек пронађе пут до тржишта, без обзира колико је велика држава из које та иновација долази“, рекао је Поповић.

Он је истакао да на примеру данашње посете жели да покаже како средства која додељује Влада на конкретан начин доприносе развоју и расту пословања једне иновативне компаније.

Nenad Popovic 1

Средства која додељује Влада за развој иновација, директно доприносе повећању конкурентности производа једне компаније, расту њеног извоза и повећању броја запослених. Истовремено, ова средства доприносе останку младих стручњака у Србији, јер компаније као што је ова, запошљавају претежно младе инжењере“, рекао је Поповић.

Компанија ЛМБ Софт из Ниша бави се истраживањем и развојем нових производа, технологија и софтвера у медицини, специјално за област трансфузије. Уз помоћ средстава Фонда за иновациону делатност ова компанија спровела је пројекат развоја иновативног уређаја за стерилно повезивање медицнских ПВЦ цевчица које се користе у системима за трансфузију крви. Фонд је, кроз средства из Програма за сарадњу науке и привреде, подржао овај пројекат са преко 34 милиона динара.

3 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*