Popović: Država treba sistematski da motiviše mlade istraživače

0

Kultura zaštite intelektualne svojine, od ideja do konkretnih tehničkih rešenja, predstavlja osnov ekonomije znanja, a posebno industrije, zbog čega će država učiniti sve kako bi nacionalni sistem zaštite intelektualne svojine postao vidljiv i značajan deo nacionalnog inovacionog ekosistema Srbije, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Nenad Popović je povodom Svetskog dana intelektualne svojine poručio da je zadatak države da sistemski radi na motivisanju mladih istraživača, preduzetnika, ali i industrijskih kompanija da razmišljaju o zaštiti svojih ideja i da shvate da je znanje roba.

„Znanje je roba najvišeg mogućeg kvaliteta, ali znanje samo po sebi nije dovoljno – ono treba da bude pretvoreno u proizvod i plasirano na tržište“, rekao je Popović.

On je, obraćajući se u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, naglasio da je zaštita intelektualne svojine sastavni deo inovacionog ekosistema Srbije.

„Inovaciju nije dovoljno samo finansirati, inovacija mora da se štiti, da se autorstvo podigne na najviši mogući nivo, da se ono ceni i priznaje od strane društva, i adekvatno društveno pozicionira“, rekao je Popović.

Ocenio je da Srbija može da bude ponosna na svoju istoriju u oblasti intelektualne svojine, podsetivši da je još davne 1883. godine Kraljevina Srbija učestvovala u međunarodnim telima koja su se bavila zaštitom „jedinstvenih ideja i proizvoda talentovanih pojedinaca“.

„Za dve godine, 2020, proslavićemo 100 godina od osnivanja zavoda za intelektualnu svojinu, u čijem upravnom odboru je sedeo i Milutin Milanković“, rekao je Popović.

On je objasnio da pored vrhunske nauke, Srbija mora da razvija jako, kreativno i inovativno inženjerstvo i da taj proces meri inženjerskim dostignućima, odnosno inovacijama prevedenim u patente.

tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*