ПОПОВИЋ И ФИНСКИ МИНИСТАР ЕКОНОМИЈЕ: ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА МЕЊА БУДУЋНОСТ ЕКОНОМИЈЕ И ТРЖИШТА РАДА

0


Хелсинки, 08. октобар 2017 – Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са министром економије Финске, Миком Линтилом, и том приликом истакао да Србија жели да се позиционира као лидер у развоју вештачке интелигенције у региону Балкана.

”За то су нам потребни знање и искуство које Финска има у овој области”, истакао је Поповић и додао да је Финска земља која је међу првима препознала значај вештачке интелигенције и усвојила националну стратегију за развој вештачке интелигенције. 

Како је навео министар, вештачка интелигенција промениће будућност економије и тржишта рада, а Србија, према његовим речима, жели и има потенцијал да буде део такве – нове будућности.

Министар је истакао да ће тржиште производа и платформи занованих на вештачкој интелигенцији до 2020. године вредети 70 милијарди долара. Он је оценио да ће продор вештачке интелигенције у економију променити структуру и профиле многих послова. ”Процене стручњака говоре да ће вештачка интелигенција променити профиле око 40 одсто послова у транспорту, и око 30 одсто послова у производњи, док ће у сектору здравства бити створено 35 одсто нових послова”, рекао је Поповић.

Поповић је објаснио да Србија има велики потенцијал за развој вештачке интелигенције, посебно у областима аутомобилске индустрије, пољопривреде, здравства, сектора финансија и продаје.  ”Да бисмо развијали вештачку интелигенцију у овим секторима, потребна нам је размена и коришћење велике количине података, а управо то очекујемо од сарадње са нашим европским партнерима”, рекао је Поповић.

Фински министар Линтила упоредио је утицај вештачке интелигенције на будући развој цивилизације са проналаском струје.

Он је истакао да у десет до 20 године неће постојати ниједан сектор привреде у којем вештачка интелигеција неће имати значајан удео. Према његовим речима, вештачка интелигенција ће у потпуности променити тржиште рада.

Линтила је навео да најуспешније светске компаније улажу милијарде евра у развој вештачке интелигенције у свим секторима. Он је указао и на важност уређења законодавног оквира који уређује ову област, а који треба да буде заснован на етици, јер се, према речима Линтиле, ради о размени и коришћењу великог броја података који треба да буду коришћени безбедно и без злоупотреба.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*