ПОПОВИЋ И ФРАНЦУСКИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МАЖУБИ: СРБИЈА ЖЕЛИ ЧВРШЋУ САРАДЊУ СА ФРАНЦУСКОМ У ОБЛАСТИ ИНОВАЦИЈА И НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

0

 

ПАРИЗ, 25. октобар 2018. године – “Велике технолошке француске компаније већ су присутне у Србији, али потребна је чвршћа повезаност и сарадња у сектору малих и средњих предузећа, која су један од главних стубова развоја француске економије. На томе ће две земље више радити у будућности”, оцењено је на састанку који су данас у Паризу одржали министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и француски државни секретар за дигитализацију Мунир Мажуби.

Поповић је изразио задовољство због раста трговинске размене између Србије и Француске, која је прошле године достигла милијарду евра, уз оцену да постоји велики потенцијал за раст економске сарадње у области иновација и дигиталне економије.

Министар је указао да се Србија убрзано дигитализује. “Сваке године извоз српских ИТ производа и услуга расте за 30 одсто. Очекујемо да ове године тај извоз премаши милијарду евра”, навео је Поповић.

Он је истакао да се у Србији развија снажна стартап заједница која може да буде одличан партнер француској технолошкој заједници и компанијама. “Српске стартап компаније прошле године су привукле финансирање од преко 80 милиона евра, а сваке године имамо раст у привлачењу финансирања од 50 одсто. То је одличан показатељ развоја иновационог екосистема у Србији, али и заинтересованости глобалног бизниса и инвеститора за идеје наших талентованих инжењера”, навео је Поповић.

Он је позвао Мажубија да учествује на Српско-француском дигиталном форуму, који ће бити одржан у децембру, током посете председника Француске Емануела Макрона Србији. “То би био снажан сигнал за француске компаније да у већем броју долазе у Србију и сарађују са српским компанијама у сектору иновација и дигитализације”, рекао је Поповић.

Он је додао да Србија жели да се угледа на француски технолошки модел, истакавши да је ова земља остварила велике резултате у дигитализацији своје индустрије кроз програм “Индустрија будућности”.

Мажуби је истакао да је његова канцеларија надлежна за дигитализацију индустрије и државне управе и да ће радо поделити искуства француске иновационе политике са Србијом. Према његовим речима, главни циљ те политике је дигитализација индустрије и економије, а један од њених важних сегмената је и подршка женском предузетништву и равномерном регионалном развоју у области иновација.

Поповић и Мажуби су оценили да постоји обострани интерес за сарадњу две земље у области развоја вештачке интелигенције, паметних градова, иновација у области здравствене и социјалне заштите и екологије.

Састанку министра Поповића и државног секретара Мажубија присуствовали су и директор владине Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Михаило Јовановић, као и директор Иницијативе дигитална Србија, Небојша Ђурђевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*