ПОПОВИЋ И КИНЕСКА АМБАСАДОРКА БО: БЕОГРАД У ОКТОБРУ ДОМАЋИН МИНИСТАРСКОГ САМИТА О ИНОВАЦИЈАМА 17+1

0

БЕОГРАД, 13. мај 2019. године – Београд ће у октобру бити домаћин министарског самита о иновацијама у оквиру механизма сарадње Кине и 17 земаља Централне и источне Европе 17+1, потврђено је на састанку који су одржали министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић и амбасадорка НР Кине у Србији, Чен Бо.

На састанку је истакнутно да ће на Самиту у Београду учествовати кинески министар за науку и технологије, Ванг Џганг, те да је овај Самит најзначајнији догађај за Кину у области иновација у Европи.

Поповић је информисао амбасадорку Бо о састанцима које је одржао током недавне посете Кини, где је учествовао на Другом кинеском дигиталном самиту у граду Фуџоу. Он је навео да је током боравка у Кини разговарао са лидерима највећих кинеских дигиталних компанија, као што су Алибаба, Тенцент, Нет Драгон, Баиду и другим, које је позвао да отворе своје иновационе и развојне центре у Српско-кинеском индустријском парку у Борчи. Он је навео да ће изградњом тог парка Србија постати главни технолошки партнер Кине у Европи у оквиру иницијативе „Појас и пут“.

Амбасадорка Бо је навела да ће иновације бити једна од најзначајнијих области за сарадњу Кине и Србије у будућности. Она је изразила задовољство растом билатералних односа две земље у области иновација и дигитализације, посебно истакавши значај изградње Индустријског парка у Борчи за даље унапређење тих односа.

Поповић се захвалио амбасадорки Бо на принципијелној подршци Кине у погледу заштите територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова. Истовремено, он је истакао да ће Србија наставити да пружа снажну подршку политици „једне Кине“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*