Поповић и кинески амбасадор Ли о реализацији технолошког парка у Борчи!

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас са амбасадором НР Кине у Србији Ли Манчангом. На састанку је разговарано о јачању билатералне сарадње две земље у области иновација, а посебно о наставку реализације пројекта изградње Српско-кинеског индустријског парка у Борчи. Двојица саговорника су истакла спремност да учине све да максимално буде убрзан поступак почетка изградње овог индустријског парка.

 

„У даљим разговорима са партнерима из кинеске државне компаније, Чајна роад енд бриџ корпорејшн (CRBC), која је задужена за реализацију овог пројекта са кинеске стране, дефинисаћемо детаље комерцијалног уговора и у најкраћем могућем року основати заједничко предузеће којем ће бити поверена реализација изградње индустријског парка у Борчи“, рекао је Поповић. Он је истакао да очекује да ће изградња парка започети током ове године.

 

Поповић је навео да Србија жели у што већој мери да се ослања на искуства Кине у изградњи иновационе инфраструктуре. „Желимо да развијамо концепт индустријских паркова по узору на паркове у Кини. Имамо талентоване младе инжењере, јаку универзитетску базу, иновациону заједницу која се убрзано развија, а уз то водимо државну политику која иновацијама придаје стратешки значај. Сматрам да Србија има потенцијал да постане регионални „хаб“ за иновације у оквиру иницијативе „Појас и пут““, поручио је Поповић и додао да је то циљ којем Србија стреми у будућности.

Он је истакао да ће се Индустријски парк у Борчи простирати на 320 хектара и да ће у њему радити више од хиљаду домаћих и страних иновационих компанија. Према студији изводљивости, планирано је да инвестиција у овај парк буде вредна 300 милиона евра и да у њему буде запослено више од 10.000 људи. „То су „паметна“, високотехнолошка радна места за наше младе инжењере“, навео је Поповић.

 

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*