Popović i Kravčenko: Dobri odnosi Srbije i Rusije će se nastaviti uprkos pritiscima!

0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović primio je danas u Vladi Srbije predstavnike delegacije Odbora Državne Dume za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo.

Dve delegacije istakle su značaj nastavka prijateljske saradnje između Srbije i Ruske Federacije, uz naglasak na to, da je ova poseta potvrda neraskidive povezanosti dve zemlje.

Zamenik predsednika Odbora Državne Dume Denis Kravčenko naglasio je značaj posete Srbiji, sa čijim narodom, kako je istakao, oseća duhovnu bliskost.

Ministar Popović zahvalio se predsedniku Putinu, jer je Rusija stavila veto na prijem Kosova u Unesko, čime je, kako kaže, nesumnjivo podržao teritorijalni integritet Srbije i potvrdio važnost poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. „ Veoma je značajna predstojeća poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, jer će biti potpisano više sporazuma, koji će biti osnov dalje bilateralne saradnje dve zemlje. Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji i ostaje privržena politici vojne neutralnosti. Srbija nikada neće postati član NATO-a“, naglasio je ministar Popović.

Dve strane su ponovile značaj daljeg unapređenja ekonomskih odnosa i ukazale na važnost razmene iskustava u oblasti inovacija.

Popović je naveo da je razvoj digitalne ekonomije jedan od prioriteta Vlade Srbije. „Rusija i druge zemlje u Evropi, odmakle su daleko u razvoju ove sfere, pa danas već imaju razvijene strategije za upotrebu veštačke inteligencije. To je budućnost koju želimo da sustignemo sa našim mladim inženjerima“, rekao je ministar.

Kako ističe, Srbija stvara povoljnu klimu za sve investitore, posebno u ovlasti inovacija, istraživanja i tehnološkog razvoja.

Na sastanku je istaknuto i da je od ključnog značaja unapređenje zakonodavnog okvira koji bi omogućio prilačenje investitora, i lakše finansiranje inovacionih startap preduzeća.

Veoma je važno da koristimo bescarinski režim sa Rusijom i EU, kako u trgovini tako i u privlačenju stranih kompanija da rade kod nas“, istakao je ministar Popović.

POSTAVI ODGOVOR

*