ПОПОВИЋ И ПАТРУШЕВ: РУСКО ТРЖИШТЕ ПОТПУНО ОТВОРЕНО ЗА СРПСКУ ХРАНУ

0

 

МОСКВА, 11. октобар 2018 – Врата руског тржишта потпуно су отворена за пољопривредне и прехрамбене произвођаче из Србије, оцењено је на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и министра пољопривреде Русије, Дмитрија Патрушева.

Руски министар је позвао српске произвођаче да у већем броју дођу у Русију и искористе бесцарински споразум који је на снази између две земље.

Поповић и Патрушев су оценили да је тај споразум, који омогућава трговину свим пољопривредним производима без царина, јединствена шанса за унапређење пољопривредне сарадње.

„Као члан међувладиног комитета Србије и Русије, лично ћу се ангажовати да максимално повећамо билатералну сарадњу у области пољопривреде и прехране, јер је то сектор који има највећи потенцијал за раст и који може да донесе брзу и конкретну корист свим грађанима Србије“, поручио је Поповић.

Српски министар посебно је нагласио потенцијал за сарадњу када је у питању развој и примена иновација и ИТ решења за пољопривреду.

„Србија је један од европских лидера у области дигитализације пољопривреде. Српски институт Биосенс развија иновациона решења за пољопривреду заснована на вештачкој интелигенцији, виртуелној реалности, интернету ствари, „ big dejta“. Примена тих решења омогућава максималну искоришћеност потенцијала земљишта, прецизно планирање приноса, који некада варирају два до четири пута, као и уштеде до 30 одсто у ђубриву, пестицидима и гориву. Наши партнери из Русије заинтересовани су да ова решења примене у својој земљи“, рекао је Поповић.

Министар Поповић упутио је позив руском колеги Патрушеву да посети Србију и лично се увери у иновационе потенцијале наше земље у области пољопривреде. Патрушев је прихватио позив Поповића и најавио да ће до краја ове или почетком следеће године посетити Србију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*