Popović i Železnjak: Potencijal ekonomske saradnje ogroman, potrebne institucije za saradnju sa Rusijom!

2

“Ekonomska saradnja između Srbije i Rusije ima ogroman potencijal, ali da bi taj potencijal bio ostvaren u punom obimu, neophodno je da Srbija oformi institucije za ekonomsku saradnju sa Rusijom po uzoru na one koje već postoje za saradnju sa EU”, zaključeno je na sastanku predsednika Srpske narodne partije Nenada Popovića i zamenika sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije za međunarodnu saradnju Sergeja Železnjaka.

Popović je istakao da bi formiranje takvih institucija doprinelo povećanju izvoza u Rusiju, što bi građanima Srbije u budućnosti donelo “veće plate i nova radna mesta“.

Predsednik SNP je izrazio zahvalnost Rusiji zbog principijelnih stavova i pomoći u očuvanju ključnih državnih i nacionalnih interesa Srbije po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske. On je posebno naglasio ulogu Rusije u sprečavanju usvajanja štetne Rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, kao i prijema lažne države Kosovo u Unesko. “Građani Srbije će na tome večno biti zahvalni Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu”, rekao je Popović.

On je optužio aktuelni režim u Crnoj Gori da sprovodi “identitetski genocid” nad Srbima u toj zemlji.

Predsednik SNP je izrazio uverenje da će Srbija očuvati i ojačati svoju vojnu neutralnost i u tom smislu je pozdravio razvoj vojno-ekonomske saradnje Srbije i Rusije. “Modernizacija naše vojske je garant očuvanja srpskih nacionalnih interesa i stabilnosti u regionu”, istakao je Popović.

Železnjak je izrazio zadovoljstvo zbog bliskih međupartijskih odnosa Jedinstvene Rusije i Srpske narodne partije, istakavši da dve partije imaju potpisan sporazum o saradnji. On je naglasio da su danas mnogi pogledi na Balkanu upereni u Srbiju “koja postaje lider u regionu”. “Rusija je zainteresovana da se Srbija mirno i nesmetano razvija”, poručio je Železnjak dodavši da će Rusija doprineti razvoju najboljih bilateralnih odnosa između dve zemlje.

On je naglasio da se Srbija i Rusija nalaze pred brojnim izazovima i da u narednom periodu treba uložiti dodatne napore u pravcu očuvanja nacionalnih suvereniteta, jačanja bezbednosti u borbi sa terorizmom, kao i razvoja ekonomske i humanitarne saradnje. “Imamo puno međusobno razumevanje i svakako ćemo raditi na tome da se odluke o ovim pitanjima donose na odgovarajućim nivoima naših država, vodeći računa o tome da razvoj srpsko-ruskih odnosa bude apsolutni pritoritet”, rekao je Železnjak.

On je upozorio da svi napadi na naše narode i države počinju od napada na “naše korene i tradicionalne vrednosti”. “Zato je od najveće važnosti očuvanje naše saradnje na osnovama naše tradicije i pravoslavlja”, rekao je visoki funkcioner Jedinstvene Rusije.

Na sastanku je konstatovano da je na jučerašnji dan, 26. decembra, pre devet godina, usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti Srbije. Železnjak je pozdravio opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna država, naglasivši da Srbija „ako je vojno neutralna, ne treba da bude i nezaštićena“. Železnjak je izrazio nadu da ideja o vojnoj neutralnosti „može da doprinese postizanju nacionalnog konsenzusa u Srbiji, ali i konsenzusa među državama na teritoriji Balkana“.

Foto: Tanjug (Sava Radovanović) i Info služba SNP

 

2 KOMENTARA

  1. Preko potrebe nam je bolja saradnja sa Rusijom a ujedno i da se iskoriste svi oni koji imaju prave i iskrene kontakte sa brackim narodom.. Moramo da tezimo ravnopravnosti izmedju zapada i istoka a to ce mo postici ukoliko otvorimo kancelariju koja postoji sa EU.

POSTAVI ODGOVOR

*