Popović: IKEA – inovativna šansa za Srbiju

0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je poslovanje i rad IKEA-e u Srbiji, koja je od samog početka inovativna kompanija, šansa za srpske firme, posebno one u sektoru proizvodnje nameštaja, da u saradnji sa tom renomiranom svetskom firmom ponude svoja tehnološka rešenja i da svoje proizvode plasiraju i u Evropi i svetu.

Popović je nakon obilaska IKEA-e i razgovora sa rukovodstvom rekao da ta kompanija, koja je inovativna od samog svog početka, donosi nove ideje i u procesu proizvodnje, prodaje, logistike, nove tehnologije….

“Sve je inovacija“, rekao je ministar i podvukao da IKEA i dalje nastavlja da ulaže u inovacije i nove tehnologije, uz orijentaciju na klijenta, kupca, kako bi krajnji korisnik dobio izvanredan ekološki proizvod.

IKEA, ocenio je Popović, donosi tu novu kulturu u proizvodnji, poslovanju i saradnji i to je velika šansa i za Srbiju da naše kompanije koje imaju nova tehnološka rešenja i inovacije, posebno u industriji nameštaja, svoje proizvode plasiraju ne samo kod nas nego i u Evropi i svetu.

On je naglasio da IKEA veliku pažnju posvećuje rodnoj ravnopravnosti i ženskom preduzetništvu i u tom smislu podvukao da je jedan od programa Vlade Srbije velika promocija inovacija i inovativnog preduzetništva, pogotovo onog gde se uključuje što više žena, kako bi u budućnosti bile apsolutno ravnopravan učesnik u svim tim procesima.

Ministar je izneo podatak da je njegov kabinet ove godine izdvojio sredstva u visini od 100 miliona dinara za afirmaciju ženskog inovacionog preduzetništva.

“Vlada Srbije ove godine izdvojila je pet puta više sredstava za razvoj inovacija i pomoć našim preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima da razvijaju inovativne proizvode koji će imati potencijal da budu uspešno plasirani na domaćem i globalnom tržištu“, poručio je ministar.

Tanjug (Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj/ Miloš Perić)

Švedski ambasador Jan Lundin istakao je da mu je drago što članovi srpske vlade posećuju i IKEA-u i druga švedska preduzeća u Srbiji.

Kako je rekao, IKEA jeste inovativna kompanija tako da je i poseta i razgovor ministra Popovića sa rukovodstvom firme prirodan sled stvari, a što je, ocenio je, dobro i za naše bilateralne odnose i izrazio nadu u buduću saradnju u segmentu inovacija i savremenih tehnologija.

Švedski ambasador je u tom kontekstu istakao da nije slučajno što je u Beogradu razvojni centar IKEA-e za ceo region i naglasio da to govori o kvalitetu srpskih inženjera i stručnjaka koji doprinose daljem razvoju kompanije.

“Osećam da smo samo na početku što se Srbije tiče, ovde je ogroman potencijal za razvoj novih tehnologija i novih načina rada“, kazao je Lundin.

POSTAVI ODGOVOR

*