Поповић: Историјска порука руског председника Србији

0

Министар у Влади Србије Ненад Поповић рекао је за РТС да ће Србија учинити све да сачува свој народ. Порука Владмира Путина Србији је порука свим обесправљеним Србима на Косову и Метохији да ће Србија и Русија заједно учинити све да очувају мир и стабилност и за њих.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Ненад Поповић је рекао да је порука руског председника Владимира Путина српском народу, Србији и председнику Вучићу историјска јер је то порука мира и стабилности, порука не само Србији да ће Русија бити уз њу, већ порука свим обесправљеним Србима на Косову да ће Србија и Русија заједно учинити све да очувају мир и стабилност и за њих.

Осврћући се на извештај агенције АП да би укључивање Русије могло да закомпликује покушаје Запада да пронађе мирно решење за кризу на Балкану, Поповић каже да је све супротно од онога што је рекао АП, јер је порука Владимира Путина, порука мира и стабилности.

„Ово што се десило пре неколико дана, дивљачки напад на Марка Ђурића и на све Србе показује у каквој се ситуацији налазе Срби на КиМ у тренутку када међународна заједница подржава Албанце и њихов дивљачки напад“, каже Поповић.

Како каже, порука руског поредседика је јасна – уперена је и на неке представнике међународне заједнице који желе да притисцима, уценама и условљавањима натерају Србију да уради оно што никада неће урадити, а то је признање Косова и Метохије.

Истиче да Србија никада неће дозволити да Косово постане чланица УН.

„Нико није говорио о војном ангажовању већ искључиво о томе да ће Србија на сваки могући начин заштитити свој народ на КиМ“, истакао је Поповић.

„Србија ће учинити све да сачува свој народ“ 

„Ако неко покуша да удари на наш народ на Косову морају сви да знају да су та времена када су могли да ударају на Србе на КиМ прошла, Србија ће учинити све да сачува свој народ, пре свега мир и стабилност“, истакао је Поповић.

Кака наглашава, порука председника Вучића је да сви треба да будемо мирни и стабилни да са Албанцима разговарамо и нађемо компромис. Он мора да поштује Устав Србије а како је Путин рекао, Русија једино поштује Резолуцију 1244 СБ УН и то је једини међународно признат документ.

Наводи да већина западних земаља покушава да ту резолуцију и међународне поруке игноришу.

„У оквиру ЕУ постоји велика несагласност, став Шпаније и оних земаља које нису признале Косово је јасан, поготово шпански, да је Косово за њих искључиво регион Србије и тако ће да остане“, рекао је Поповић.

Говорећи о Харадинају и Тачију, који су рекли да ће у блиској будућности ставити стављање у функцију Управљачког тима за оснивање ЗСО, Поповић каже да су те изјаве неозбиљне.

„Имали су пет година да формирају ЗСО, то је била њихова једина обавеза, Србија испуњава своја обећања, то је покушај маневра. Срби са Косова су послали јасну поруку – уколико се за три недеље ништа не уради сами ћемо формирати ЗСО“, рекао је Поповић.

Наводи да је апслоутно сигуран у мир на КиМ и поручио је свима да буду спокојни, поготову нашем народу на КиМ и свима у Србији.

„Србија, председник Вучић и Влада су упутили јасне поруке, а Путинова подршка који је рекао да је напад на Србију и на Србе на КиМ и у Србији напад на Русију, је врло јасна и гарантује мир и стабилност“, закључио је Поповић.

 

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*